hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A színes televízió atyja
110 éve született Goldmark Péter Károly

2016. 04. 14.
Közel 110 éves lenne az az amerikai mérnök-fizikus, aki a mikrobarázdás hanglemez és a képmagnó kifejlesztése mellett a színes televíziót is életre hívta. Kevesen tudják, de ő - sok más, külföldön tudományos karriert befutó tudóshoz hasonlóan - szintén magyar származású volt, nevezetesen Goldmark Péter Károly. De ki is ez a zseniális feltaláló, akinek kö­szön­hetően a világ minden táján látható volt az ember első lépése a Holdon?

A Magyar Televízió 1957-ben kezdte el az adássugárzást. Ez persze nem azt jelenti, hogy hazánkfiai lemaradtak volna az elektronikai kutatások és fejlesztések terén. Ezt az állítást erősíti Babits Viktor, Mihály Dénes és Okolicsányi Ferenc munkássága is, akik úttörőknek számítanak az elektromechanikus televízió fejlesztésében. Mindezen felüli bizonyítékként hozhatjuk fel Goldmark Péter Károlyt, aki az amerikai Columbia Broadcasting Systems (CBS) főmérnökeként szabadalmaztatta a színes televíziót.

Goldmark Péter 1906. december 6-án született Budapesten, a híres Goldmark család sarjaként. Édesapja, Goldmark József kémikus volt, aki az 1848-as bécsi forradalom után, az abszolutizmus elől Amerikába menekülve,  az északiak oldalán az amerikai polgárháborúban is részt vett. Itt nemcsak hadi tetteivel, de újfajta, hatékonyabb puskagyutacs feltalálásával is hozzájárult a győzelemhez. Zeneszerző nagybátyját pedig Károlynak hívták, akinek tiszteletére vette fel később Goldmark Péter a Károly nevet, ezzel is kifejezve iránta érzett tiszteletét. Ő maga is vonzódott egyébként a zenéhez, kései éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel.

A fizika vonzásában

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!