hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiállás és tömegnyomás
Húsz éve halt meg Solomon Asch pszichológus

2016. 02. 18.
Az egyén hatalomhoz, társadalomhoz, embertársaihoz való viszonya nemcsak az írókat és a politikusokat foglalkoztatta, hanem több olyan rendkívül tehetséges pszichológust is, akik kísérleteikkel aztán mérföldköveket tettek le az ember közösséghez való viszonyának vizsgálatában, s a szociálpszichológia úttörői lettek. Egy közülük Solomon Asch, lengyel származású, az Egyesült Államokban tevékenykedő pszichológus, a gestaltpszichológia kiemelkedő alakja, aki híres konformitási kutatásaival hívta magára a világ figyelmét. Asch 1996. február 20-án, húsz éve hunyt el.

Lengyelországban, Varsóban látta meg a napvilágot 1907. szeptember 14-én, zsidó család gyermekeként. A család 1920-ban az Egyesült Államokba emigrált, aminek nagy szerepe volt abban, hogy tehetséges fiuk később nagy karriert futott be. Először New Yorkban tanult, majd master diplomáját, illetve PhD-jét is a Columbia Egyetemen szerezte meg 1930-ban, majd 1932-ben. Itt ismerkedett meg Max Wertheimerrel, a gestaltpszichológia egyik atyjával, aki nagy hatással volt Asch későbbi pályájára, kutatási területeinek, tudományos orientációjának kialakulására. Az egyetem után New Yorkban kezdett el tanítani. 19 évet a Swarthmore College-on is oktatott és kutatott olyan szakmabeli nagyokkal együtt, mint Wolfgang Köhler, a gestaltpszichológia történetének másik kulcsfigurája. Asch tanított a Harvardon, majd 1972-től a Pennsylvania Egyetemen, ahol 1979-ben, professor emeritus címet kapott.

Történelmi háttér

Asch leghíresebb kísérlete a konformitási kísérlet, melyet 1951-ben végeztek el először. Asch a második világháború borzalmai után azt vizsgálta: hogyan tudott a nácizmus, ez a húszas években még periférikus ideológia hatalomra jutni Németországban, hogyan sikerült tömegeket a hatalmába kerítenie támogatásra, kollaborálásra, vagy éppen passzív, ellenállás nélküli magatartásra bírnia. Hogyan vált megannyi törvénytisztelő polgár egy borzalmas rezsim kiszolgálójává, alattvalójává, hogyan sikerült egy egész társadalmat megszédíteni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!