hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iráni kapcsolat

2015. 11. 05.
Interjúalanyomat, Amelie Tadnarit egy bajor kisvárosi rendezvényen láttam meg először, elegánsan ült az egyik széken. A smink mögött húzódó vonások hajdani szépségre emlékeztettek. Az emberek összesúgtak: „regényes élete volt”. Felkeltette az érdeklődésemet, és felkerestem. Az interjúban szereplő neveket kérésére megváltoztattuk.

Hatéves voltam, amikor kitört a háború. Berlinben laktunk, anyám egy zsidó orvos mellett volt asszisztens. Mivel a zsidókat összegyűjtötték, megszűnt a munkája, és sokan maradtak állás nélkül. Az utcán sárga csillagot viselő emberekről senki nem beszélt. Mindig nagy csend vette körül ezt a témát, csak később értettem meg, miért. Akkor még senki nem tudott a gázkamrákról.

Hogyan élték túl a háború borzalmait?

– Hamburgtól nem messze, Holstein tartományba költöztünk. Anyám a lőszergyárban dolgozott, csak ott volt munka. A férfiakat, később a 14-15 éves fiúkat is elküldték a háborúba, az idősebbek pedig az autópályát építették. Nagy volt a szegénység. Volt egy kályhánk, azon főtt a takarmányrépa, a jegyrendszer szűkös élelmiszeradagot biztosított számunkra. Minden második házat lebombáztak az utcánkban, csak éjszaka merészkedtünk ki. Az angolok bombái vérvörösre festették Hamburg felett az eget.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!