hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iráni kapcsolat

2015. 11. 05.
Interjúalanyomat, Amelie Tadnarit egy bajor kisvárosi rendezvényen láttam meg először, elegánsan ült az egyik széken. A smink mögött húzódó vonások hajdani szépségre emlékeztettek. Az emberek összesúgtak: „regényes élete volt”. Felkeltette az érdeklődésemet, és felkerestem. Az interjúban szereplő neveket kérésére megváltoztattuk.

Hatéves voltam, amikor kitört a háború. Berlinben laktunk, anyám egy zsidó orvos mellett volt asszisztens. Mivel a zsidókat összegyűjtötték, megszűnt a munkája, és sokan maradtak állás nélkül. Az utcán sárga csillagot viselő emberekről senki nem beszélt. Mindig nagy csend vette körül ezt a témát, csak később értettem meg, miért. Akkor még senki nem tudott a gázkamrákról.

Hogyan élték túl a háború borzalmait?

– Hamburgtól nem messze, Holstein tartományba költöztünk. Anyám a lőszergyárban dolgozott, csak ott volt munka. A férfiakat, később a 14-15 éves fiúkat is elküldték a háborúba, az idősebbek pedig az autópályát építették. Nagy volt a szegénység. Volt egy kályhánk, azon főtt a takarmányrépa, a jegyrendszer szűkös élelmiszeradagot biztosított számunkra. Minden második házat lebombáztak az utcánkban, csak éjszaka merészkedtünk ki. Az angolok bombái vérvörösre festették Hamburg felett az eget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!