hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gertruda esküje
Egy katolikus lengyel nő és egy zsidó kisfiú igaz története

2015. 02. 19.
Ram Oren az egyik legnépszerűbb kortárs író Izraelben. Hosszú utat tett meg, míg rátalált a siker. Eleinte egyetlen kiadó sem méltatta válaszra, postafordultával visszadobták kéziratait. Aztán megtalálta a történetét, jobban mondva a lengyel, katolikus Gertruda Babilinska és a zsidó Michael Stolowitzky történetét. Gertruda esküje címmel fikciómentes tényregényt írt kettőjük élet-halál harcáról.

„Ez egy szívszorongató és megkapó elbeszélés, mely az igazi és önzetlen áldozatkészségről szól… Az ember kezdi megérteni a történelem valóságos menetét, a történelmet úgy, ahogy azok az emberek tapasztalták meg, akik benne éltek” –  e sorokkal méltatta a Gertruda esküjét  hasábjain a The Jerusalem Post. Oren rövid előszavában megemlíti, hogy számos interjút készített holokauszt-túlélőkkel, többek között a regény fő karaktereivel. Az író mögött hosszú és jelentős kutatás áll, több szemtanú, túlélő visszaemlékezéseinek nyomán rekonstruálta a lengyel dada és zsidó védence történetét.

Két sors, egy akarat

Varsó.  Egy pazar palota, melyben fény­­­-űző körülmények között él Lengyelország „Rockefellere”, Jacob Stolowitzky és családja. A hatalmas vagyont Jacob apja, Moshe Stolowitzky teremtette elő kitartó munkával és kemény küzdelemmel. Hajdan az Ujazdowska sugárút 15. alatti pati­­­­nás épületben egy lengyel márki lakott. Valahányszor pompás fogatán elhaladt a városban, a zsidókat rettegés és félelem kerítette hatalmába, egy nap azonban fordult a kocka. A márki dőzsölő életmódja következményeként kénytelen volt üzletet kötni Mose Stolowitzkyval. Ezzel a sikertörténettel indult a Stolowitzky család felemelkedése, amely azonban 1939. augusztus 31-én egyetlen pillanat alatt véget ért. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!