hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem könnyű, ha hülyék szeretik az embert"

2015. 01. 30.
Tisztelgés a Charlie Hebdo áldozatai és mindazok előtt, aki életük árán védik a szólásszabadságot a világ minden táján – ezzel a fölvezetéssel mutatta be a budapesti Francia Intézet a Nem könnyű, ha hülyék szeretik az embert című, Daniel Leconte rendezésében 2008-ban készült dokumentumfilmet, amely után három főáramú karikaturista (Pápai Gábor - Népszava, Marabu - Népszabadság és Merényi Dániel – Napirajz) sodorta tovább a szálakat a Szólásszabadság a karikatúrák fényében című beszélgetésben.

Kérdeztem két barátot, velem jönnek-e. Egyikük azt mondta: csömöre van már a témától. Másikuk gyermekére vigyázott, mert az édesanya Pekingben dolgozik. Ő azt is mondta a magyar akusztikában fönnálló vitáról – miszerint megérdemelték –, hogy érdemben össze sem lehet hasonlítani, mérlegelni sem lehet egy vicclap közléseit és a szerkesztőség gépkarabélyokkal való lemészárlását. Teljesen hipokrita, képmutató álláspontnak nevezte az éles, akár durva karikatúra alkotás és  a gyilkolás egy lapon említését vallási okokból. Én végül azért mentem, mert valahogy el kellett végeznem a gyászmunkát. Le kellett (volna) zárnom ezt a döbbenetes ügyet. Amit a magyar reakciók miatt sem nagyon lehetett. Mélypontnak a Trianon történetbe keverését – tudtam előre – tekintettem. Január 16-án láttam először a szétdarabolt Nagy-Magyarországot a „Je suis Trianon” és „Köszi Franciaország” felirattal.   

Végignéztük a budapesti Francia Intézet  auditóriumában az erős sodrású, francia nyelvű  dokumentumfilmet angol felirattal és tolmácsgéppel. Egy pertörténetről szól. 2007-ben Philippe Val, a Charlie Hebdo tulajdonosa bíróság elé kerül, amiért közzétette a Flemming Rose dán lap 2005 őszén kirobbant karikatúrabotrányának 12 rajzát. A film válaszadási kísérlet arra, mit tehetnek a modern demokráciák a vallási fanatizmus kihívásaival szemben. Egyes magyar agyakban az Hebdo legyilkolása büntetés Trianonért. Mint ahogy Merényi Dánieltől, a Grafitembertől hallom, amikor ihletről kérdezik: „A magyar közélet minősége nem egy humuszban gazdag táptalaj.” Igeeen. Finoman szólva.  

A francia startvonalon a HARAKIRI című szatirikus lap megalapítása volt, amiből a Charlie Hebdo keletkezett. Koppenhága kiszállása után Párizsban folytatta a – mindenféle folyamatot és jelenséget, így világvallásokat és egyházakat is érintő – rajzos és írott kommentárjainak kiadását, aminek következtében az iszlám világszervezet elnöke, aki egyben Marseille főmuftija 2006. július 18-án büntető feljelentést tett ellenük. Pedig nemcsak az iszlám­ba szálltak bele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!