hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lágerszakácskönyv
Különleges túlélőtörténet a halál torkából

2013. 11. 21.
A Károly körúton éppen flódnit sütöttek egy bérház második emeletén, amikor a süteményes receptkönyvből váratlanul megsárgult papírdarabkák hullottak ki. A kis fecnik 149 ételreceptet, a holokauszt borzalmas örökségét rejtették, amiből kibomlik a két világháború közötti kelet-közép-európai gasztrokultúra is. A hat évvel ezelőtt felfedezett becses történeti forrás, amelyet egy terjedelmes életinterjú tesz kerekké, a múlt héten került először a nyilvánosság elé. A részletekről Czingel Szilviát, a Szakácskönyv a túlélésért című különleges könyv szer­kesztőjét kérdeztük.

A holokauszt történeti irodalma egyre gyakrabban adja át a szót a még élő áldozatoknak. Kiről és miről szól ez az újabb kötet?

– Öt különböző korosztályból és élethelyzetből kiragadott nő: kárpitos feleség, nőikalap- és paplankészítő, családanya, Rothschild Klára szalonjának egyik legszebb manökenje – mind zsidó nők, akik 1944 novemberében elindulnak egy gyalogmenetben az óbudai téglagyárból Ausztria felé, hogy aztán az éhségtől szenvedve megírják az „emlékezet” szakácskönyvét. Ez a receptkönyv volt számukra a kiút, a szellem, a gondolkodás, az emlékezés képességének életben tartása, de volt, akinek ez mentette meg az éle­tét is. Közülük az egyetlen túlélő Endrei Istvánné (szül. Weisz Hedvig, fenti képünkön) emlékszik vissza a két világháború közötti középpolgári család mindennapjaira – tulajdonképpen róla szól a könyv. Viszonylag nagy tudásunk van a náci halálgépezet működéséről, azonban még a mai napig is kevés ismeretünk van a mindennapi túlélési stratégiákról a haláltáborokban. Az itt közölt ételrecepteket szerzőik ugyanis jóformán a halál torkában, a koncentrációs tábor borzalmai közepette jegyezték le.

Mesélne kicsit a lichtenwörthi láger körülményeiről?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!