hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baseball feketén-fehéren

2013. 11. 21.
Jackie Robinson sporttörténelmet írt, amikor 1947-ben első színes bőrű játékosként bekerült a nagy­betűs MLB-be (Major League Baseball), Amerika első számú baseballbajnokságába. Verbális támadások, fizikai atrocitások, fenyegetések sem tántorították el attól a meggyőződésétől, hogy mindenki egyenlőnek és szabadnak született. Egy évtizeden át tartó baseballkarrierjével Robinson – szó szerint – színt vitt a sportéletbe, és a 20. század meghatározó pol­gár­jogi aktivistája lett. 2013-ban A 42-es címmel film készült életé­nek legmeghatározóbb szakaszáról.

Jack Roosevelt „Jackie” Robinson 1919. január 31-én, ötödik gyermekként, a Georgia állambeli Cairóban látta meg a napvilágot. Féléves volt, mikor apja elhagyta a családot, majd nem sokkal ezután egyedülálló édesanyjukkal Kaliforniába költöztek. Sporttehetsége már a középiskolai évek alatt megmutatkozott. Tagja volt az iskolai labdarúgó-, kosár- és baseballcsapatnak, de atlétikában is kimagasló eredményeket ért el; nyert távolugróversenyt és tenisztornát. Az 1936-os berlini olimpián 200 méteres síkfutásban Jesse Owens mögött lett ezüstérmes.

Jackie a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen folytatta tanulmányait. Ő volt az első diák, aki egyszerre négy sportágban is egyetemi válogatott lett, bár ekkor még a baseballt tartották a leggyengébb sportjának, elsősorban atlétaként számítottak rá. Egyetemi évei alatt rasszista megkülönböztetések elleni tiltakozásai révén többször is összetűzésbe került a rendőrséggel. Anya­gi nehézségekre hivatkozva huszonkét évesen abbahagyta tanulmányait és Hawaiira költözött, hogy a Honolulu Bears csapatában játsszon. Még ebben az évben Japán megtámadta az USA haditengerészetének Pearl Harbor-i támaszpontját, ami az Amerikai Egyesült Államokat a második világháborúba való belépésre kötelezte. Robinson 1942 és 1944 között hadnagyként szolgált a háborúban. Katonai karrierjét az vágta keresztbe, hogy összetűzésbe került egy nem szegregált katonai busz sofőrjével, aki a busz hátuljába utasította őt, elkülönítve ezzel a fehér és fekete utasokat. Alaptalanul, nyilvános részegeskedés vádjával letartóztatták és hadbíróság elé állították, de később ejtették ellene a vádat. A háború befejeztével hivatásszerűen a Néger Ligában kezdett baseballt játszani.

Rögös kezdet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!