hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bakot lőni nem szégyen
A vadászat ma már a közösségápolást szolgálja

2013. 08. 29.
A gödöllői Szent István Egyetem mellett működő Országos Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb statisztikái alá­tá­masztják azt a megállapítást, ami szakmai körökben már régen elfogadott, hogy a vadászat mára már nem úri sport, hanem kitűnő üzleti vállalkozás, amelynek a jövedelmezősége még messze nincs kihasználva itthon. Vannak azonban olyan társaságok, akik már nem akarnak másoknak vadat tenyészteni, pusztán maguknak szeretnék megtartani a vadászat örömeit, és felhagytak a bérvadásztatással, a mesterséges vadtenyésztéssel. Vésztőn jártunk a vadászok öröme után. 

Távárisi kányec

A vadgazdálkodás egész évben komoly munkát és befektetést igényel, és csak ebben az esetben lehet élvezni a vadászat örömeit – állítja Détár Tibor, a vésztői vadásztársaság prominens tagja. A rendszerváltás előtti időkre utalva elmondja, hogy az egykor főúri kedvtelésnek számító vadászat a kommunizmusban a kiváltságosok, az elvtársak, a megbízható káderek jutalma volt. A státuszszimbólum sok embert csábított, mert a társadalmi rang után a pénzzel elérhető hatalom is kívánatossá tette, különös tekintettel a társasági életben elérhető összeköttetésekre. Vadásznak lenni akkor komoly presztízsnek számított, hiszen sokszor itt találkoztak a helyi hatalmasságok, és néha az ország vezetői is ellátogattak a társaságok szervezte vadászatokra és az azt követő vacsorákra. Komoly befolyása, sőt tétje volt egy-egy politikus, netán szovjet vezető vagy katonatiszt látogatásának a település, sőt a megye életében. „A helyi legendák szerint nálunk két szovjet tábornok elvtárs volt a társaság tagja, de mi, a rendszerváltás utáni vadászgeneráció már soha nem találkoztunk velük” – magyarázza Tibor a vésztői vadásztársaság titkait.

A pénz nem minden

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!