hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szuperhősök a szomszédból
A bradfordi Batman és társai rendet tesznek

2013. 03. 28.
Amíg Hollywood továbbra is ontja magából a modern kor köpönyeges, sztreccsruhát viselő héroszairól szóló blockbustereket (Superman: Man of Steel, Kick-Ass 2), a hétköznapok emberei sem ülnek karba tett kézzel. Egyre több buzgó honpolgár követi kedvenc szuperhősének példáját, és jelmezt öltve, paprikaspray-t vagy épp füstbombát ragadva magához nekiindul az éjszakának, hogy rendet tegyen.

Egyenesen filmbe illő jelenet volt, ahogy megjelent egy Batman-jelmezbe öltözött férfi egy körözött gyanúsítottal az oldalán kora este a West Yorkshire-i rendőrkapitányságon. A „köpenyes lovag” csak ennyit mondott a csodálkozó rendőröknek: „Ezt itt nektek hoztam be” – majd tovatűnt az éjszakában. A sztori persze felpiszkálta a kisvárosi hangulatot, sokan szerették volna megtudni, ki lapul a fekete álarc mögött. A találgatások odáig fajultak, hogy a polgármesternek a Twitteren kellett cáfolnia, hogy ő lenne a denevérember. Azóta a csak „bradfordi Batman”-ként emlegetett rejtélyes igazságtevő nem hagyta sokáig bizonytalanságban a lakosságot, felfedte kilétét és a prózai igazságot. Kiderült, hogy a 39 éves, civilben ételkihordóként dolgozó Stan Worby és barátja csak viccnek szánta az egészet: egy focimeccsről indultak hazafelé, amikor a jelmezt viccből viselő Worby barátja, a többek között rablásért és csalásért körözött 27 éves Danny Frayne megkérte őt, vigye el a rendőrségre, mert már megunta az állandó bujkálást. Worby a Telegraph újságírójának kérdésére elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy folytatja a bűnüldözést.

 A 20 éves Roger Hayhurst kék-fekete jelmezbe öltözött, arcára maszkot húzott, hogy polgári kilétét rendes szuperhős módjára elfedje, és immáron Knight Warrior (lovagharcos) néven indult járőrözni a manchesteri Swinton utcáira. Hayhurst igazságosztói pályafutása nem lett különösebben sikeres, sem hosszú életű – bár még 2011-ben több szalagcímen is szerepelt, és hamarosan szárnysegédre is szert tett a 18 éves Rebecca, alias Knight Maiden (lovagmenyecske) személyében. Egy járőrözés során megtámadták az ifjú harcost, és annyira megverték, hogy úgy döntött, szögre akasztja a 200 fontos jelmezét. Jelenleg kertészként dolgozik, és egykori szuperszárnysegédjével műsort vezetnek a helyi rádióban.

A 21 éves Tanis Baker, megelégelve a rendszeres iskolai megaláztatást, fekete nindzsaruhát öltve esténként füstbombával és egy fából készült szamurájkarddal kezdett el mászkálni a háztetőkön – épp, ahogy a képregényben látta. Bűnüldözői karrierjének egy rendőr vetett véget, aki Baker házi készítésű kardját valódinak nézve erősítést hívott: kutyás rendőrök és egy helikopter segítségével kerítették kézre a hőst.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!