hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agytorna és szájkarate
Hazánkban is hódít a sportszerű vita

2013. 03. 28.
Vita. Disputa. Érvek ütköztetése. Logikai diskurzus. Mióta az emberiség eszmél, az élet része. „Már az ókori görögök is!...” Vágyunk rá, és nem csak az ebédlőasztalnál. Magyarországra mostanában tör be a vitázás mint szabályszerű szellemi sport, és szerencsére egyre népszerűbb. A lehetőség pedig mindenki számára nyitva áll.

A brit parlamentáris vita a felsőoktatásban zajló versenyszerű vitázás legelterjedtebb formája. Évente más országban rendezik meg a világ- (World Universities Debating Championships), illetve az Európa-bajnokságot (EUDC), de az év majdnem minden hetére jut legalább egy, felsőoktatási intézmények közötti megmérettetés.

Gyökereit tekintve a cambridge-i vitaklub 1815-ben, az oxfordi 1823-ban jött létre, míg Amerikában az egyik legősibb disputatársulás, a Princeton Debate Panel gyökerei egészen 1765-ig nyúlnak vissza. A 19. században az angolszász országokban és gyarmataikon sorra bukkantak fel a máig világszínvonalon teljesítő vitaegyesületek. Ekkor még a formátum és a szabályrendszer nem tiszta, csupán a szándék: a demokrácia és nemzetköziség erősítése. Oxbridge-ben a hallgatók mentális csatái mellett, hagyományőrző módon, máig heti gyakorlat a világ legemblematikusabb személyiségeit – gondolva itt Nixon elnökre, Michael Jacksonra vagy éppen Teréz anyára – megszólaltató „Formális Csütörtök Esti Vita”. Évszázadok óta ugyanakkor, ugyanott. Viták, amelyek százakat mozgatnak meg hétről hétre. A titok: félrebeszélés nélküli, mindenki kérdései számára teret és tényleges választ biztosító párbeszéd. Intelligens és kritikus, mégis nyitott és befogadó közeg.

A második világháború, majd 1990 után a fiatal értelmiségiek tömegét megmozgató kezdeményezés Európában és Latin-Amerikában szélesebb világporondra lépett. Ebben máig nagy szerepe van az amerikai Vermontban 1899-ben létrejött vitaegyesületnek, különös tekintettel a 31 éve működő World Debate Institute elnevezésű kezdeményezésükre. Cél: a vitázás terjesztése és meghonosítása szerte a világon. Jelenlegi vezetőjük Alfred Snider, a Ver­monti Egyetem professzora, aki időt, pénzt nem sajnálva járja a világot, hogy Venezuelától Katarig, Kínától Magyarországig a középiskolás és egyetemista ifjúságot vitázni tanítsa, és hogy a kezdeményezéseket helyi szinten fenntartó oktatókat képezzen ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!