hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legnagyobb háború
Végtagok nélkül „állt talpra” az amerikai tengerészgyalogos

2013. 03. 28.
Taylor Morris, a jóképű tengerészgyalogos és gyönyörű barátnője, Danielle a gimnázium óta közös jövőjüket tervezgették. Danielle saját céget szeretett volna, Taylort pedig ugyan bombaszakértőnek képezték ki, de még tovább akart tanulni. A sors azonban átírta a forgató­könyvet: a férfi Afganisz­tánban aknára lépett, és mind a négy végtagját elveszítette. A háborúból hazaszállították – de a harc csak akkor kezdődött.

„Megbeszéltük milyen lesz az esküvőnk, és hogy mielőtt még gyerekeket vállalnánk, kipróbálunk mindent: hegyet mászunk, kempingezünk, búvárkodunk egy egzotikus szigetnél, bungee jumpingozunk egy hídról, és motoros túrázunk Afrikában. Az egész életünket megterveztük. De azt hiszem, most már megtanultuk, hogy az életet nem lehet megtervezni. Mert az csak történik” – emlékezett vissza Danielle. Taylor első kiküldetése 2012 januárjában volt Afganisztánban, ahonnan augusztus helyett már májusban visszatért Amerikába, de nem úgy, ahogy a családja és barátai valaha is álmodták volna. „Mindig elképzeltem a pillanatot, amikor újra találkozunk: egymáshoz szaladunk, összeölelkezünk, Ő fölemel a földről, és erősen magához szorít” – írta Danielle.

Sajnos az élet nem ezt hozta. Legközelebb egy kórházban látták egymást viszont, de Taylor már nem tudott sem szaladni, sem pedig őt megölelni. Május 2-án akció közben a férfi egy aknára lépett, ami leszakította mind a négy végtagját. „Egy pillanattal később hallottam a robbanást. Éreztem a meleget. Tudtam, hogy elvesztettem a lábaimat. Ahogy felbuktam, láttam őket, ahogy elrepülnek.” A katona mindezek ellenére sem vesztette el az eszméletét, hanem figyelmeztette a hozzá közeledő orvosokat – akik ráadásul tűz alatt voltak –, hogy maradjanak távol a robbanás területétől, mert még voltak aknák a közelben. Miután egy szakértő hatástalanította azokat, Taylort helikopterre tették, és először Kandaharba, majd Németországon keresztül Amerikába szállították a Walter Reed Army Medical Centerbe. Mielőtt elvesztette az eszméletét, még kérte az orvosokat, szóljanak a családjának és barátnőjének, akik azonnal Washingtonba, a katonai kórházba siettek. Morris az ötödik olyan személy, aki túlélt egy négy végtagos amputációt. Hihetetlen kitartása és családja bátorítása segítségével sikerült átvészelnie a válságos időket.

„Taylor eltökélt szándéka mindig is az volt, hogy mindent meghódít, és ez most sem lesz másképp! Azon lesz, hogy az a Taylor maradjon, akit mi mindannyian ismerünk és szeretünk. A felépülése hosszú és kimerítő lesz, de a kemény munkától és eltökéltségtől soha nem riadt vissza. Ő a leghűségesebb és legszeretőbb személy, akit ismerek, ezért kérek mindenkit, hogy álljon mellette! Ez egy borzalmas helyzet, amin senkinek nem kellene keresztülmennie, de mi át tudunk menni rajta, és a túloldalon még erősebben fogunk kiérkezni!” – mondta Danielle szerelme felépüléséről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!