hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórház a kastélyban
Florence Nightingale, a lámpás hölgy

2012. 04. 05.
Iszákos, züllött nőszemélyek - így jellemezték a 19. század első felében az ápolónőket. Vagyis ez idő tájt az arisztokrata családokban a szülők nem csak olyankor sápadtak el, ha leányuk úri szeszélyként azt vette a fejébe, hogy színésznőnek áll, akkoriban a betegápolás sem keltett nagyobb bizalmat bennük. A fordulat mégis egy arisztokrata család lányával kezdődött, aki a bálokon nem kérőkről és szép ruhákról álmodozott, hanem arról, hogyan lehetne a bálnak otthont adó kastélyt átalakítani betegek ápolásához.

A krími háború előtt az ápolónők munkája inkább vallási alapokon állt, lelkiismeretesen foglalkoztak ugyan az emberek lelkével, ám közben hagyták őket mocsokban, rongyokban meghalni. Amikor közel százhatvan évvel ezelőtt a jómódú angliai családból való Florence Nightingale bekapcsolódott az ápolásba, az első dolga az volt, hogy tiszta ágyneműt húzott, és frissen mosott ruhát adott a betegeknek.

Florence Nightingale 1820-ban született, és keresztnevét szülővárosa, Firenze angol megfelelőjéről kapta. A modern nyelveken kívül megtanult görögül és latinul, valamint a kor nőideáljával ellentétben elmélyült matematikai tanulmányokat is folytatott, elsősorban apja jóvoltából, aki, fia nem lévén, sokat foglalkozott az érdeklődő kislánnyal. Mégse az ő „hibája", hogy a kislány nem találta a helyét abban a világban, amibe beleszületett, és ahol előnyös házasság, kényelmes élet várta volna. Úgy érezte, hogy ő valami másra született, és hamarosan meg is találta az ügyet, amit szolgálni szeretett volna.

Florence szülei fényes házasságról álmodoztak, és kedvtelve gyönyörködtek a társasági eseményeken lányaikban - Florence-nek volt egy nővére is -, akik csinosak, elevenek és értelmesek voltak. Egy idő után azonban Miss Nightingale visszahúzódóbbá vált, úgy érezte, hogy nem élvezi annyira a szép ruhákat, a táncot és a folyamatos társasági életet, szeretett volna valami hasznosat tenni, valamit, ami előbbre viszi az emberiséget. Évekig titkolta szülei előtt ilyen irányú szenvedélyét, mert sejtette, hogy elutasításra találna, hiszen abban a korban szokatlan volt, hogy egy nő más ambíciókat is tápláljon, mint a házasság és az anyaság. Egy ízben azonban egy orvos barátjuk jelenlétében mégis elárulta: legfőbb vágya, hogy ápolónő legyen. Bevallotta, hogy miközben vidéki kastélyukban a nagyszabású vacsorákon üldögélt, nem tudott másra gondolni, mint hogy milyen remek kórházzá tudná alakítani az épületet. Kitört a családi botrány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!