hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gustave Eiffel, a nemes acélműves

2011. 12. 16.
A szenvedélyes mérnök által megálmodott francia szimbólumot, az Eiffel-tornyot kezdetben haszontalannak tartották. Napjainkra Párizs és egyben Franciaország jelképévé avanzsált, és pótolhatatlan értékké vált. Eiffel építészként a fémszerkeze­tek, főként hidak építésére szakosodott, az utókor a vasszer­kezetek tervezésének és építésének világhírű úttörőjeként tiszteli. Az ő gyárában készült el a Bartholdi által tervezett, New York városában álló Szabadság-szobor is. Zseniális elmét, lelkes innovátort, elkötelezett ipari forradalmárt és remek tudóst ismerhetünk meg személyében.

Eiffel 1832. december 15-én Dijonban született Alexandre Gustave Boenickhausen néven. Édesapja rendőr volt, édesanyja pedig kőszénkereskedéssel foglalkozott. Kiemelkedően jó eszű, de elképesztően lusta és rossz gyerek volt. A középiskola befejeztével Párizsba ment, hogy felkészüljön a nagy presztízsű műszaki főiskolára, az École Polytechnique-re. A felvételin elért pontjai azonban nem voltak elegendők ahhoz, hogy bekerüljön a neves intézménybe. Végül egy másik jóhírű párizsi főiskolára, az École Centrale-ra nyert felvételt, ahol 1855-ben vegyészmérnöki végzettséget szerzett. Friss diplomájával úgy tervezte, hogy átveszi nagybátyja, Mollerat ipari festékgyárát, ez azonban egy heves családi veszekedés következményeként meghiúsult.

1856 februárjában anyja révén összeismerkedett Charles Nepveu-vel, aki munkát ajánlott neki. Nepveu párizsi gyára sűrített levegős kovácseszközök gyártására és fémszerkezetek építésére szakosodott. Mivel a nagy szilárdságú és könnyen megmunkálható anyag felhasználása gazdaságosabb volt, mint a kőé, a cég egyre több megrendelést kapott. A fiatal, mindössze huszonhat éves mérnök tehetségét első munkájával, a bordeaux-i vasúti híd építésével bizonyíthatta. Ő alkalmazott először sűrített levegős alapozást a csőszerű pillérek kivitelezésénél. Eiffel nemcsak nagyszerű szakember, de nemes jellem is volt: azt mesélik róla, hogy az építkezés során egy munkás a vízbe zuhant, és Eiffel ugrott utána, hogy kimentse onnan.

A kezdeti sikerek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!