hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mr. Bean - A verdafüggő villamosmérnök

2011. 08. 19.
Az emlékezetünkben Mr. Beanként élő Rowan Atkinson alapjában véve nem sokat hallat magáról, így nemigen tölti meg a pletykalapok botrányhasábjait. Az utóbbi időben azonban igencsak váratlan meglepetések érték a komikus színészt. Kiderült, hogy épülő oxfordshire-i, vidéki futurisztikus kúriáját lábatlan gyíkok lepték meg, emiatt le kellett állítani az építkezést, majd néhány hete munkából hazamenet fának ütközött.

Az anglikán neveltetésű filmszínész boldog gyerekkort tudhat maga mögött. A négy fivér imádta a vidéki életet, amely felhőtlen örömre elsőszülött bátyjuk, Paul korai halála vetett szomorú árnyékot. Rodney, Rupert és a legkisebb, Rowan mindent megtettek, hogy enyhítsék szüleik fájdalmát, és egytől egyig igyekeztek helytállni a nagybetűs életben. A kis Rowan Sebastian, a család legfiatalabb és legviccesebb sarja egy évfolyamba járt Tony Blairrel a durhami Cathedral kórista iskolába, előbb a Newcastle-i, majd az Oxfordi Egyetemen tanult és végzett okleveles villamosmérnökként.

Már az egyetemi évek színielőadásain hamar kiderült, hogy az egyetemista többre, avagy másra (is) hivatott. „Azt hiszem, húsz - éves lehettem, amikor az Oxfordi Egyetemre kerültem, és színielőadásokra hívtak, ahol bárki bármit előadhatott, ezért életemben először elkezdtem tükör előtt improvizálni, az eredményen magam is meglepődtem." Röviddel a diplomaosztást követően a huszonnégy éves Rowan összefogott barátjával, a forgatókönyv író Richard Curtisszel, akivel több tucat stand-up comedy versenyen vitték el a pálmát. Curtis így emlékszik barátjára: „Elég fura szerzet volt, csak bejött a terembe, és egy szót sem szólt, csak megjelent. Egyszer egy előadást tartott az autókról. Ahogy a beszédet és a mimikát öszszerakta, egyszerűen zseniális volt. Általában komoly volt, a szobájába zárkózott és elektronikus kütyükkel bíbelődött. Úgy tűnt, a komédiázás nála csupán egy véletlen »gikszer«, de három évvel később már sztár volt." Ennek ellenére a lenyalt hajú, bogárszemű, vicces alak körül rekordgyorsasággal egy teljes rajongótábor alakult, tulajdonképpen részben nekik köszönhető, hogy a szerzőpáros híre eljutott egészen a BBC-hez, és hamarosan a rádióban induló szatírikus sorozatban egy általa megformált fiktív személlyel diskurálva szerzett örömteli perceket a hallgatóknak.

A következő évben már a BBC televízió vidám műsorában, a Not the Nine O'Clock News-ban parolázott, amely erőfeszítés 1980-ban meghozta számára a brit Oscart, a BAFTA-díjat, és ő lett a „BBC Év személyisége" cím birtokosa. Curtis Atkinsonra formálta a gyáva, cinkos tudor trónbitorló herceg szerepét a Fekete vipera című fekete humorú tévésorozathoz. A középkorban játszódó szatíra a BBC egyik legsikeresebb komédiasorozata lett, mely négy szériában folytatódott az Erzsébet, a régens, majd az első világháború érájában elhelyezett történetekkel. A nyolcvanas években több fronton próbálgatta arcait, például néhány kasszadöngető film mellékszereplőjeként tűnik fel: James Bond: Soha ne mondd, hogy soha vagy a Nagy balek, Anjelica Huston oldalán a Boszorkányok, Charlie Sheen oldalán a Rambo III paródiában, majd ügyefogyott anglikán lelkészként a Négy esküvő és egy temetés, illetve az Eltakarítónő című filmekben. A filmek mellett élő kabaréműsorokban lépett fel a Monty Python tagjaként, valamint színpadon a jószívű, hajléktalan Fagint formálta meg az Oliver! című musicalben, illetve hangját kölcsönözte Zazunak, a szarvcsőrű madárnak a Walt Disney-féle Oroszlán - királyban. A kilencvenes években a hazájában népszerű The Thin Blue Line tévésorozatban és a Doctor Who paródiában szerzett újabb vidám perceket a nézőknek. Fizetéskiegészítésként pedig bevállalt néhány reklámés kampányfilmet a Kronenbourg, a Hitachi és a Fujifilm cégeknek, valamint önkéntesen a Give Blood karitatív szervezetnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!