hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne játssz a pokollal!

2011. 07. 14.
A mára már milliókat befolyásoló, nyíltan sátánista black metal műfaja a Venom és a norvég Mayhem zenekar agyszüleménye. Ez utóbbi banda énekesei sorozatosan köztörvényes bűntettek kapcsán kerültek a médiaérdeklődés középpontjába: alapító énekesüket, Oystein Aarsethet basszusgitárosuk, Varg Vikernes meggyilkolta, Sven Erik Kristiansen énekes pszichiátriára került, Per Yngve Ohlin énekes pedig főbe lőtte magát. A kaotikus állapotokba rövid ideig beszálló Kittil Kittilsen a kilencvenes években eltűnt a nyilvánosság elől. A Hetek utánajárt az ő sorsának is, és érdekes fejleményekre bukkant: Kittil Kittilsen 1998-ban keresztény hitre jutott, s teljesen felhagyott a zenéléssel. Azóta az építőiparban tevékenykedik, s öt gyermek, köztük két ikerpár boldog édesapja.

A Mayhem énekesi posztja az elmúlt harminc év távlatából nem igazán tűnik életbiztosításnak. Te hogyan emlékszel vissza a Mayhemben eltöltött időkre?

Én viszonylag rövid ideig voltam a Mayhem tagja 1988-ban. A fő zenekarom akkoriban a Vomit volt. A próbák emlékeimben inkább unalmasként maradtak meg, és nem igazán tudtam beilleszkedni abba az imázsba, amelyet a Mayhem képviselt. Sosem tudtam elég gonosznak tűnni a banda fotóin, így inkább csak mosolyogtam. Ez nem volt túlzottan sikeres dolog, míg végül megbeszéltük a Mayhem tagjaival, hogy mindnyájunknak az lesz a legjobb, ha valaki mást keresnek a helyemre. Akkoriban kezdtem már belefáradni abba, hogy metalt játsszak, mert annyira extrémek voltunk, ahogy ott sikoltoztunk a mikrofonokba, hogy csak kevés ember volt kíváncsi ránk. Nevetségesnek tartottam az arcmaszkolást is (mellesleg mindig is furcsák voltak számomra azok a férfiak, akik sminkelik magukat). Inkább a punkzene irányába fordultam. De a dolgok radikálisan megváltoztak számomra 1992-ben, amikor egy év után visszatértem Koppenhágába. Ott ismét találkoztam Oysteinnel, s ez idő tájban kezdtek a templomgyújtogatások is elindulni Norvégia-szerte. Ő nagyon megörült a találkozásnak, s buzdított, hogy folytassam csak a vomitos éneklésemet. Ám két hét múlva már halott volt... A találkozástól azonban annyira inspirált lettem, hogy felvettem a kapcsolatot a mayhemes Jornnal, és feljátszottunk két black metal lemezt a Kvikksølvguttene formációval. Ekkoriban keveredtem bele nagyon mélyen a black metalba. Olyan intenzíven hallgattam ezeket a dalokat, amennyire csak lehetett. Valami olyasmi kapott el, amit sohasem éreztem azelőtt, s teljesen magával ragadott, hogy ezt a stílust játsszam.

De mégis mi visz bele egy tinédzsert a black metalba? Téged mi vonzott benne igazán?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!