hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szellemi hungarikum a Pető-módszer
A némák beszélnek, a bénák járnak

2011. 03. 18.
Különleges ember élt körünkben. Orvos, irodalmár, filozófus, a korabeli kávéházak ismert alakja. Kiközösítette a szakma, szorongatta a pártpolitika, mégis a maga útját járta: a keze alatt megtanultak ülni, járni a magatehetetlenek, beszélni a némák, visszakapták az emberi méltóságukat a társadalomból kirekesz­tettek. Mára világszerte közismertté és elismertté vált a hatvan évvel ezelőtt életre hívott módszer. Dr. Pető Andrásra emlékezünk.

Kovács Klára

Pető András évtizedekkel előzte meg a korát, így nem meglepő talán, hogy az ötvenes-hatvanas évek orvostársadalma mellőzte, kissé fura figurának titulálta. Munkatársai körében azonban nagy tisztelet övezte, ami nemcsak szigorú fellépésének tudható be, hanem nagyfokú emberségének is, ami az akkoriban még a családok szégyenének tartott mozgáskorlátozottak, „nyomorultak” felé irányult. Később az egyértelmű eredmények is emelték a nimbuszát, módszerének köszönhetően ugyanis látványos fejlődést tapasztalhattak a járásukban, mozgásukban, sőt beszédükben azok, akiket az orvosok korábban gyógyíthatatlannak nyilvánítottak.
Az 1950-es években alapított „Pető-iskola” mára nemzetközi hírnévre szert tett intézmény lett, a világ számos pontjáról érkeznek betegek: Német-, illetve Oroszországból, Szíriából, de az USA-ból, Norvégiából vagy éppen Angliából is. Emellett saját főiskolájukban képzéseket tartanak brit, izraeli, spanyol, sőt japán, szír, iráni hallgatóknak. Az intézmény „utazó” konduktorai pedig számos országban dolgoznak.
Mivel a néhány hónapos kortól kilencvenévesekig mindenkivel foglalkoznak, számos területe van az intézménynek.
„Kiemelten fontos, hogy a központi idegrendszer területén sérülést szenvedett emberekről minél hamarabb kiderüljön a problémájuk, és elkezdődjön a fejlesztés. Kollégáink évtizedek óta járják a szülészeti osztályokat, hogy időben segíthessünk. Az intézmény óvodájába 130 gyerek jár, az általános iskolánkban pedig ép és enyhe értelmi sérült gyerekek mozgásfejlesztése is zajlik – sorolja Bányainé Bejczi Erika, a Nemzetközi Pető Intézet, Egységes Konduktív Módszertani Intézet vezetője. – Természetesen nem csak a fővárosiakat várjuk, hiszen országszerte működik hálózatunk. Fontos az is, hogy nemcsak a gyerekekkel, hanem a felnőttkorban sérülést szenvedettekkel is foglalkozunk, és segítünk abban, hogy újra képesek legyenek önálló életvitelre” – tette hozzá.

A módszer

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!