hetilap

Hetek hetilap vásárlás
De Gaulle, az V. Köztársaság szülőatyja
Éljen Franciaország! Éljen az ellenállás!

2010. 11. 26.
Charles de Gaulle, hadvezérből lett politikus és államférfi, Franciaország függetlenségének és egyedülállóságának megtestesítője, az V. Köztársaság szülőatyja, politikai realista és egyben történelmi „próféta”.

Charles André Joseph Marie de Gaulle 1890. november 22-én a flandriai Lille-ben, Henri de Gaulle irodalom szakos professzor és Jeanne Maillot öt gyermeke közül harmadikként látta meg a napvilágot. Mind a családi értékek, mind jezsuita iskoláztatása erőteljes katolikus, patrióta bélyeget nyomott személyiségére. A romanticizmus értékvilágát magáénak valló ifjú számára „a hadsereg a világ egyik legnagyobb dolgának számított", így a katonai pálya egy percig sem volt kérdés számára; tizennyolc évesen a Saint-Cyr katonai akadémia mellett döntött.

A katonai tanulmányok befejeztével az ifjú alhadnagy - Philippe Pétain parancsnoksága alatt - Arras-ban kezdte meg szolgálatát. Az első világháborúban háromszor sebesült meg, majd Németországban fogságba esett, ahonnan mind az öt alkalommal sikertelenül kísérelt meg szökést.

A hivatalos militarista irányvonaltól radikálisan eltérő stratégiai-katonapolitikai elképzeléseket valló tisztként rendkívül kritikusan szemlélte a két világháború közötti francia katonapolitikát. Ebben az időszakban a katonai vezetők a harckocsikat a gyalogságot támogató haderőként látták, a légierőt pedig szükségtelennek ítélték. A páncélos hadsereg felállításának szükségességét sürgetve 1934-ben A hivatásos hadseregért címmel könyvet publikált, melyet a vezérkarban ellenszenv és közöny fogadott. A sors fintora, hogy a könyv leginkább Németországban volt sikeres. A hadászat mellett a későbbi hadvezér a III. Köztársaság politikai struktúráját is erőteljes bírálat alá vonta. Az állam megújítását egyszerre a politikai rendszer és a hadsereg megújításában látta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!