hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Színész, aki az életével játszott
Jávor Pál gyűlölte a fasizmust, bátran szembeszállt a nyilasokkal

2010. 09. 24.
Jávor Pál minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze. Finom eleganciájával, udvariasságával és a mára már szinte fogalommá vált Jávor-bajusszal egy új ideált, valóságos kultuszt teremtett a harmincas-negyvenes évek filmgyártásában. Több mint hetven filmben és százhuszonöt színdarabban szerepelt, de nemcsak mesterségében volt felülmúlhatatlan, hanem erkölcsileg is magasra tette a mércét. Gyűlölte a fasizmust, bátran szembeszállt a nyilasokkal, ami miatt többször meghurcolták, megalázták.

Jávor Pál 1902. január 31-én Aradon látta meg a napvilágot Jermann Pál ötvenhárom éves városi pénztáros és Spannenberger Katalin tizenhét éves cselédlány szerelemgyermekeként. A hamarosan háromgyerekessé növő család rendszeresen anyagi gondokkal küzd, sokszor költözködnek lakbérgondjaik miatt. Édesapjuk korai halálát követően édesanyjuk fűszer- és gyümölcsboltot nyit, így Pali az aradi reállíceumban kezdheti meg tanulmányait. Gyorsan kiderül, hogy az iskolapad helyett szívesebben koptatja az aradi mozik székeit. Édesnyja úgy dönt, ebből elég : „Paliból vasutas lesz, mivel vasutasnak lenni a legszebb dolog a világon" - de a pályaválasztásról a nyugtalan Palinak merőben más volt az elképzelése.

Az első világháború alatt mindössze tizennégy évesen kiszökik a frontra, és leveleket kézbesít a katonáknak. Hónapok múlva a tábori csendőrök szállítják haza kétségbeesett édesanyjához. A háború végén az Aradi Hírlap újságíró-gyakornoka lesz, főleg színházi híreket szerkeszt, de nyugtalan természete minduntalan többre ösztökéli. 1919-ben, tizenhét évesen, mindenáron világgá akar menni, az első adandó alkalommal kiutasíttatja magát az újdonsült Romániából azzal a szándékkal, hogy Dániában telepedjen le. Hogy miért éppen Dánia, arra az akkoriban legtöbb filmet gyártó dán Nordisk Filmtársaság a magyarázat, hiszen főhősünk minden álma, hogy a neves vállalatnál filmszínészi szerződéshez jusson. A tapasztalatlan Jávor dániai vonatjegyét Kőbánya-felsőn érvénytelenítik, így a Keleti pálya­udvarról szomorúan kullog egyenesen a Duna irányába. Útközben beleütközik az Uránia moziba, majd az Országos Színművészeti Akadémia épületébe. A folytatás mesebeli: bemegy, elszaval egy verset, és azonnali felvételt nyer. Ám ettől még „a koszt és a kvartély"nem oldódott meg. Erről az időszakáról így vall életrajzi regényében: „Esténként beosontam a Nemzeti Színházba, és a háziszínpadon a függöny alatt aludtam. Ha ez nem sikerült, éjjel egy óráig a Nyugati pályaudvar várótermében egy padon. Egy órakor átmentem a Keletibe, ahonnét háromkor ment az utolsó vonat. Azután gyalog átmentem Kelenföldre az összekötő vasúti hídon keresztül. Itt fejeztem be az éjszakát. Másnap reggel nyolckor ébredtem fel a padon.

A pályaudvari vízvezeték csapjából kiömlő vízben megmostam az arcomat, a kezemet, és újból átgyalogoltam Budapestre."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!