hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sir P. G. Wodehouse
Az angol humor koronázatlan, de lovaggá ütött királya

2010. 08. 13.
Élt egy angol úriember a múlt századfordulón, aki feladva biztos megélhetést nyújtó banki állását elhatározta, hogy valóra váltja álmait: író lesz, nem is akármilyen. ő volt az, aki az angol humort elsőként világszínvonalon alkalmazta, s ezzel olyan hírességek mellé írta be nevét, mint Shakespeare, Kipling vagy Dickens.

Sir Pelham Grenville Wodehouse művei, annak ellenére, hogy élete nagy részét Franciaországban és az Egyesült Államokban töltötte, hűen tükrözik a háború előtti angol felsőosztály társadalmát. Gyerekkorát, tanulmányait és fiatal írói pályafutását ugyanis ebben a világban töltötte, felmenői szinte kivétel nélkül a társadalom krémjéhez tartozó nemesek, baronetek voltak. Vidám, nevettető, szójátékokkal, szövevényes történetekkel és természetesen angol humorral teli könyvei szerte a világon jobb kedvre derítik az olvasót. Üdítő nyári olvasmányok, melyek kikapcsolják az embert a hétköznapok forgatagából, és egy olyan világba kalauzolják, ahol még ugyan megvannak a 20. század előtti angol társadalom jellegzetes vonásai, nevezetesen a lordok, kastélyok, társadalmi különbségek, de már ott találjuk a nyüzsgő városi polgárokat is, akik tehetségükkel, leleményességükkel vagy esetleg semmirekellő magatartásukkal vívják ki kortársaik figyelmét.

Ami azt illeti, P. G. Wodehouse élete épp ennyire regénybe illő. Édesapja brit bíró volt Hongkongban, és mialatt várandós édesanyja éppen rokoni látogatást tett az angliai Guilfordban, jóval a várt időpont előtt lepték meg a szülési fájdalmak. Így történt, hogy Wodehouse 1881. október 15-én koraszülöttként látta meg a napvilágot.

Mivel szülei kiküldetésben éltek, a gyermekeiket nevelőnők, illetve jobbnál jobb hírű iskolák gondjaira bízták. Így a kis Pelham 3 és 15 éves kora között összesen 6 hónapot töltött együtt a szüleivel, mely tátongó űrt hagyott benne, s ezt írással próbálta betölteni. A legszorosabb viszony talán idősebbik bátyjához, Armine-hoz fűzte, akivel együtt koptatták az iskolapadot Dulwichben, nyaranta pedig együtt vendégeskedtek valamelyik nagynéninél. Mindkét élethelyzetből nyert tapasztalatait beleszőtte regényeibe. A Psmith-történetek java iskolai csínytevésekről, rögbi- és krikettbajnokságokról számol be, emellett szép számmal találunk hősei között olyan - valóságos személyekről mintázott - nagynéniket, akik egymaguk irányítják az egész famíliát (lásd keretes írásunkat).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!