hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zaha Hadid: az iraki építész celeb
Starchitect

2009. 08. 15.
A Szervita térre készülő Orco-székház építését bizonytalan időre elnapolták, a pesti belvárost díszítő „üvegkavics” világhírű iraki tervezőnője azonban továbbra is ontja a terveket. Zaha Hadid, az eddig egyetlen Pritzker-díjas építésznő a muszlim vallás szent helyeit is kész megújítani – és úgy tűnik, ezt az arab közösségek sem bánják.

A mezopotámiai gyökerekkel rendelkező „star-chitect", ahogy rajongói nevezik, a gazdasági világválság ellenére sem tétlenkedik, sorra veti papírra az építészetben laikusok számára a legelképesztőbb formájú, anyagú, mintázatú épületeket. Legújabb remekei közt szerepel a Romániába tervezett Dorobanti-torony, mely leginkább talán egy szűrőhöz hasonlít. Zaha Hadid köztudottan szereti a toronyépületeket, először Budapestre is egy „magasházat" képzelt el, végül a szabályokra és a közvéleményre való tekintettel egy üvegkavicsnak vagy vízicsigának becézett komplexumot tervezett. A futurisztikus irodaház különlegessége, hogy negatív teret képez, olybá tűnik a járókelőnek, mint egy horpadt kavics. A Zaha Hadid Architectstől azonban ennél még érdekesebb tervek is születtek már. Hagyományos házak elvétve sem bukkannak fel nála, ellenben furcsa, futurisztikus-geometrikus formákkal játszik, máskor mintha folyékony fémet öntene a porba, vagy amorf formákat képez. Rendhagyó tervei nem mindig nyerik el a köz tetszését, például a párizsi Louvre neoklasszicista udvarára tervezett mintás, meghajlított „tejesdoboza" elvérzett a tenderen, pedig a múzeum iszlám szárnya igazi modern mezopotámiai, ég felé ágaskodó képződmény lett volna.

A díva receptje első látásra nem tűnik bonyolultnak: intuitív személyiség kiemelkedő kreativitással és problémamegoldó képességgel, mely legvégül vulkanikus temperamentummal és némi szeszéllyel lett fűszerezve. A „termékenység-isten­nőnek" is nevezett Zaha M. Hadid kreativitása saját megfogalmazása szerint részben annak tudható be, hogy közel-keleti származásának köszönhetően más rendszerben gondolkodik, mint a nyugati emberek. Az 1950. október 31-én született Zaha egy liberális, szabadabb légkörű Irakban látta meg a napvilágot, mint amit most láthatunk a híradókban. Az  olajban gazdag ország északi részében élő Hadid család arisztokratának számított, Mohammad Hadid, a családfő prominens politikus és közgazdász volt. A liberális, nyitott szellemisé­gűnek tartott család jómódban nevelte két fiát és egy szem leányát, az apa az ország jövőjéről, felvirágoztatásáról alkotott nézeteit megosztotta lányával is. Zahára azonban pályafutását illetően a legnagyobb hatást dizájner nagynénje gyakorolta. Tizenegy éves korában már élénken érdeklődött az építészet iránt, ebben szülei is támogatták, gyakran vitték el építészeti kiállításokra.

Első iskolájában, Bagdadban apácák tanították zsidó, keresztény, muszlim és arab lányokkal együtt. Ezután útja egy-egy évre Svájcba és Londonba vezetett, ahol még jobban nyitottá vált a különböző kultúrákra. Visszatérve Közel-Keletre, Bejrútban végezte el az Amerikai Egyetemen a matematika szakot, ezután jött régi szerelme, az építészet. Az elkövetke­ző londoni évei már a szárnybontogatás idő­szakát jelentették az Építészeti Társaság Iskolájában. Stílusát már ekkor jellemezte egyfajta „gyermeki gondolkodás", mely a gravitációval szembeni küzdelemben tűnt ki. Rajzain, tervein az épületek úsztak, lebegtek, mely a szakemberek szerint a tömegvonzással nem számoló gyerekrajzok ismérve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!