hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vállalkozó szellem szimbóluma
Többször is nulláról kezdte a KFC alapítója

2009. 03. 14.
Ez év február 9-én óriási biztonsági intéz­kedések közepette került vissza az Egyesült Államok leghíresebb vállalati titka a KFC (Kentucky Fried Chicken) főhadiszállására Louisville-be, Kentucky államban. A megsár­gult papírfecni immáron 69 éves, és az üzletláncot alapító Harland Sanders által kikísérletezett, milliókat érő receptet tartal­mazza. Amerika legismertebb arca 65 (!) évesen, nyugdíjba vonulás helyett indította el vállalkozását, mely a világ egyik legnagyobb gyorsétteremláncává növekedett. A KFC azon kevés cégek közé tartozik, melyek inkább nyernek a gazdasági világ­vál­sá­gon, mint veszítenek: az elkövetkező három-öt évben újabb 300 étterem nyitását tervezik, s ezzel akár 9000 új munkahelyet is teremthetnek.

Az ókori görögök szerint az ember negyvenéves koráig csupán felkészül az előtte álló „életre”. A karrier csak ezután kezdődik. Harland David Sanders (ismertebb nevén Sanders ezredes), úgy tűnik, tanult az ókori görögöktől, mivel negyvenéves koráig minden mással foglalkozott, csak éppen azzal nem, ami végül világhírűvé tette. Sanders protestáns család gyermekeként született 1890. szeptember 9-én az amerikai Henryville-ben, Indiana államban. Ötéves korában elveszítette édesapját, így anyja a család eltartása érdekében paradicsomhámozást vállalt egy konzervgyárban, és éjszakánként varrt. Ezalatt a kis Harland egyedül gondoskodott hároméves öccséről és csecsemő húgáról. Ez leginkább a mindennapi ételek elkészítését jelentette, aminek köszönhetően hétéves korára kiválóan tudott főzni.

Mivel a család nagyon elszegényedett, tízéves korától már ő is dolgozott egy szomszédos farmon. Anyja kétségbeesetten kereste a kiutat a szegénységből, ezért végső elkeseredésében hozzáment egy farmerhez. A mama újraházasodása után a fiú – mivel nevelőapja rendszeresen ütlegelte – otthagyva a családját és az iskolát, messzire költözött otthonról, és máshol vállalt munkát. Tizenhat évesen bevonult a hadseregbe, s fél évig szolgált Kubában. Leszerelése után megnősült, hamarosan három gyermeke született. Az ezt követő években minden munkát elvállalt. Volt többek között napszámos, kovácsinas, tűzoltó, biztosítási ügynök, majd egy hajózási vállalatot indított el az Ohio folyón.

Ezután a kereskedelmi kamara titkára volt, majd vasutasként dolgozott, de jogi tanulmányokba is belekezdett. A vasutat otthagyva sikeres jogászként tevékenykedett öt éven keresztül. Miután egy alkalommal a tárgyalóteremben összeverekedett egyik kliensével, felhagyott a jogi pályával is. Ezt követően nyitotta meg autószerelő műhelyét Kentucky állam Corbin nevű városkájában, ahol autógumikat is árult. Mindezek mellett azonban leginkább főzni szeretett. 1930-ban, a nagy gazdasági válság közepén – miután rendszeresen őt kérdezgették a turisták, hogy hol lehet valamit enni a környéken – elkezdett főzni az éhes autósoknak. Szerelőműhelye mellett kialakított egy kis helyiséget, melyben mindössze egy asztal és hat szék volt. Sanders volt a főszakács, a felszolgáló, a pénztáros és a kis helyiség névadója is. Mivel jól főzött, híre gyorsan terjedt a környéken, így egy idő után az autósok már inkább csak enni jártak hozzá. Ezen felbuzdulva elérkezettnek látta az időt arra, hogy megnyissa saját éttermét az út túloldalán, mely már száznegyvenkét vendéget is tudott fogadni egyszerre. A hely otthonos volt, barátságos, ugyanakkor nem volt étlap, csak remek ételek hada. Kentucky állam kormányzója hamarosan kitüntette a helyi gasztronómia fejlesztésében nyújtott érdemeiért, 1939-ben pedig egy rangos szakfolyóirat versenyén első helyezést ért el, amely egyúttal szélesebb körben is ismertté tette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!