hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kertész Imre (1929–2016)

2016. 04. 07.
A Történet Szelleme gondolta el Kertész Imre sorsát nekünk. Művein és alakján keresztül üzent a Név Európának meg a világnak. A magyar irodalom felséges nyelvén a magyarul tudóknak, így a magyarság jövője iránt valós felelősséget érzőknek, és több tucat nyelven a Föld lakóinak.

Sokáig mélytengeri nyomás alatt élte az életét, alkotta nagy műveit, míg világhírű nem lett. Alkotói erejének csúcspontja teljes ismeretlenségben töltött éveire esik. Ebben az anonimitásban kivételes szellemi állapotba került. Műve a Sorstalanság, a Kaddis egy meg nem született gyermekért és az Angol lobogó együtt. Fontosnak tartom még Kudarc című, újra és újra átírt regényét is, meg a Száműzött nyelv címen megjelent válogatott esszékötetét.

1989 és 1996 között sokat voltam vele. Szerettem a legmagányosabb magányhoz sokáig ragaszkodó lényét, még a kalapomat is neki adtam. De már jóval előbb szerettem könyvét, a Sorstalanságot, Spiró György írt róla először méltó módon 1983 tájt az ÉS-ben. Ő hívta fel a figyelmem.

Aki Kertész Imre enigmatikusan sorsszerű sorstalanságán elgondolkodik, annak azon is érdemes tűnődnie, hogy ő az egyetlen német koncentrációstábor-lakó, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. Mégpedig a lágerlét művészi ábrázolásáért. Az az ember jutott a világ tudomására leginkább közülünk, akinek a Magvető a hetvenes években nem adta ki a később Nobel-díjat kapott regényét, és őt sajnálta a cenzora, amikor visszaadta a könyvét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!