hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hányféle nemzeti minimum van?

2015. 01. 30.
Minden kezdeményezés, amely közéleti állapotaink tarthatatlan ellentmondásainak felszámolására törekszik, figyelemre méltó. Így van ez a Ferge Zsuzsa, Horváth András, Iványi Gábor és Lovas Zoltán által meghirdetett baloldali orientációjú Demokratikus Kerekasztal esetében is. De éppen a törekvés szükséges célját elismerve elkerülhetetlennek mutatkozik a kiindulópont tévedésére reflektálni. A félrevezető alapvetés ugyanis a kívánt megvalósulást kérdőjelezi meg. Márpedig – meggyőződésem szerint – ez a kezdeményezés félreértésen alapul.

A baloldali orientációjú Demokratikus Kerekasztal (DEKA) egyik legfontosabbnak hirdetett feladata a társadalmi, illetve a nemzeti minimum kidolgozása. A kezdeményezők tiszteletre méltó előzékenységgel felszólítják az arra fogékony jobboldaliakat, hogy ők is hozzanak létre egy kerekasztalt, amelynek eszerint ugyancsak ki kellene dolgoznia a maga nemzeti minimumát. Az csak a kisebbik baj, hogy ennek következtében mindjárt lesz két különböző nemzeti minimumunk, amelyeknek egyeztetése során össze is lehet veszni. Mert ha egyszer már valaki valamit kidolgozott, akkor ragaszkodik fáradságos munkája gyümölcséhez. De mondom: ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ezek a minimumok nem lennének nemzeti minimumok. Mert nincs baloldali meg jobboldali nemzeti minimum. A nemzet fogalma megelőzi és felül is múlja, vagy ha tetszik: magába foglalja a pártpolitikai oldalakat. Attól nemzeti.

Ha valamit, akkor a nemzeti minimumot a bal- és a jobboldaliaknak közösen kellene meghatározniuk, éppen a jelenlegi áldatlan állapotokat orvosolva, amikor is mindenki, aki kellő elhivatottságot érez – márpedig erre a regnáló hatalomviselők nagy hajlandóságot mutatnak! – legyárt magának egy külön bejáratú nemzetfogalmat, amelyet adott pillanatban előránt, mint nyulat a cilinderből, jobbára hamis nézeteinek igazolására.

Nem azt állítom, hogy a bal- és a jobboldalnak nem lehet egymástól eltérő nemzetfogalma, de a minimum követelménye kétségkívül az, hogy a különbözőségek ellenére léteznek közös értékek is. Ha pedig ezek közösek, akkor aligha ésszerű a két oldal egymástól elkülönített munkálkodására buzdító felhívás. Ahogy a Demokratikus Kerekasztal egyéb, alapvető célkitűzései is vitathatóak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!