hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A piszkos ész kritikája

2013. 03. 07.
A gondolkodás történetének újkori sajátossága az a kritikai beállítottság, amely elsőként a középkor végén fellépő Nicolaus Cusanus rendszerében körvonalozódott, majd Kant filozófiájának nyomán általános érvényű követelményként fogalmazódott meg. S habár rendszerük egésze nem állta ki az idők próbáját, törekvésük tisztessége, kiváltképp a kritikai attitűd – tévedéseik ellenére – az utánuk következő nemzedékek számára értékesíthető példával szolgált.

Cusanus és Kant egymáshoz közel hozható kiindulópontja azon a napjainkban legkevésbé sem mellőzhető felismerésen alapul, hogy a valóság csak fáradságos szellemi erőfeszítéssel, alapos és számos, egymással ellentétes nézőpontok figyelembevételével vehető birtokba. Azaz a gondos elemzés, kiváltképp a saját ítéleteinket is újra és újra vizsgálni-vitatni képes kritika eszközeivel. Ahol ez nem érvényesül, ott óhatatlanul elszaporodnak a tévhitek, azok az irracionális gondolatok, amelyek egyre távolabb visznek a valóság megismerésének lehetőségétől és a megtévesztő látszat fogságába juttatják az események, jelenségek világában tájékozódni akaró embert.

A politika hanyatlása

Magyarországon ez az önkritikát nélkülöző állapot uralkodik az Európában klasszikusnak nevezhető közéleti-politikai alternatívák tekintetében. A keresztény-keresztyén indíttatású politikának a minden embert megillető személyi méltóságában gyökerező eszmeisége az önhittség, a szellemi hübrisz melegágya lett; néppárti jellege preferált egyházak érdekvédelmére degradálódott s a kritika évszázadait megelőző, idejétmúlt magatartásformát vett magára: egyfajta ideológia – a lelkiismereti szabadságot semmibe vevő – harcias képviseletét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!