hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit adott nekünk a globalizmus?
Egyenlőtlenség, piaci káosz és ingerült szavazók

2016. 12. 02.
Nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedben – állítja a Der Spiegel egyik friss elemző írása. Ki gondolta volna még 2006-ban, hogy a britek készek lesznek elhagyni az Európai Uniót, vagy hogy egy populista milliárdos lesz az Egyesült Államok elnöke? A főbb változások motorja a német lap szerint maga a globalizmus, amit inkább meg kellene szelidíteni, mintsem végképp eltörölni.

Milyen is volt 2006? Németország volt a labdarúgó-világbajnokság házigazdája, Berlin pedig egy történelmi jelentőségű iszlám konferenciának adott otthont, a vallási integráció jegyében. Oroszország még tagja volt a G8-aknak, akik éppen Szentpéterváron üléseztek abban az évben. XVI. Benedek ellátogatott Törökországba, és imát mondott Ahmed szultán mecsetjében, a híres „kék mecsetben”. Mindeközben a nemzetközi kereskedelem évi 9 százalékkal nőtt, a kínai gazdaság pedig 13 százalékkal hasított.

Aztán jött 2008 és a válság évei: bankok és egész országok sora szorult pénzügyi segítségre, konszolidációra, miközben az adósság csak nőtt, a bizalom viszont – mind a politikában, mind a gazdaságban – egyre csak csökkent. Az adósságcsapda végiggyűrűzött az egész világon, amit végül a fejlett országok lakossági megtakarításai és leginkább a középosztály nyugdíjalapjai bántak. Most, 2016-ban – folytatja a Der Spiegel szerkesztőségi cikke – ott tartunk, hogy a „nyugati világ” a munkahelyeket, a prosperitást és gyermekei jövőjét félti. A fejlett országok lakossága úgy tekint magára, mint vesztesekre: az elmúlt évek fejlődése csak az elit szekerét tolta.

És akkor jött Donald Trump, aki véget akar vetni a globalizációnak (azaz az áruk és a munkaerő szabad áramlásának), és újra „Amerikát akarja első helyre tenni”. A válaszra sem kellett sokat várni: Kína vezetésével a térség 21 államát összefogó Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) máris hitet tett amellett, hogy ők bizony nem hagyják, hogy a szabadkereskedelmet felszámolja a protekcionizmus és a bezárkózás, és megkérdőjelezik a globalizmussal szemben „növekvő szkepticizmus” létjogosultságát is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!