hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobban élünk, mint négy éve
Büszkeségre mégsincs ok

2006. 03. 21.
Hiteltelennek nevezte a Tárkit Orbán Viktor, miután a társadalomkutatási intézet a választási kampány kellős közepén, Gyurcsány Ferenc jelenlétében adta közre legfrissebb jelentését, amely cáfolja a Fidesz állítását, miszerint „rosszabbul élünk, mint négy éve”. Ám a közel 200 oldalas tanulmány átolvasása során hamar kiderül: a valóságra egyetlen kormány sem lehet büszke.Kolosi Tamás és Gyurcsány Ferenc. Együtt hiteltelen? Fotó: MTI

A vihart az a sajtó által felkapott megállapítás váltotta ki, hogy 2003-hoz képest 2005-ben 135 ezerrel kevesebb honfitársunk él szegénységben Magyarországon, és ebben az időszakban 2-3 százalékkal nőtt az elégedettek száma. A tanulmány azonban egyetlen mondatában sem mond ítéletet egyik párt teljesítménye felett sem, és az adatok éppenséggel a szegénység kiterjedtségére és tartósságára hívják fel a figyelmet. 

A kutatóintézet felméréséből kiderül, hogy 2005-ben a magyar lakosság 23 százaléka a legelemibb létszükségleteit is csak korlátozottan tudta kielégíteni. Minden harmadik (37 százalék) honfitársunk halmozottan hátrányos körülmények között vagy jövedelmi szegénységben él, és a lakosság 8 százaléka mélyszegénység „foglya”. A magyarok 28 százaléka elemi hiányokkal küzd a lakásfelszereltség tekintetében, komoly szegénységérzete pedig 46 százalékuknak van. A 21. században a lakások 9 százalékában nincs WC, 7 százalékában pedig meleg víz. 

Kedvező tendenciára utal ugyanakkor, hogy 1998 és 2005 között mintegy a felére (8 százalékra) csökkent azoknak az aránya, akiknek nem jutott elegendő pénz élelmiszerre. Néhány százalékkal kevesebben vannak azok, akiknek nem volt elég a pénzük ruházatra, fűtésre, rezsire. Többen nyilatkozták ugyanakkor, hogy kevesebb pénzük marad üdülésre, vendégek fogadására, mint korábban. 

A felmérés alátámasztotta, hogy a szegénység függ az iskolázottságtól és a lakóhelytől. A budapestiekhez képest a községekben élők kétszer nagyobb eséllyel kerülnek a szegények közé, mint a fővárosiak. Minél magasabb az egy háztartásban élők iskolai végzettsége, annál kisebb az esély arra, hogy szegénységbe kerüljön a család. A szegénység kialakulásánál a gyermekek száma is meghatározó. Főként a három gyermeket vagy ennél többet nevelő, illetve az egykeresős családok veszélyeztetettek. A szegénység kockázata az életkorral is összefüggésben van, a legkiszolgáltatottabbak a 0–15 éves korosztályba tartozók, de az idő haladtával javulhat a helyzet. A családfő etnikai hovatartozása is befolyással lehet az anyagi viszonyok alakulására. A romák szegénységi kockázata 5,5-szeres volt 2000-ben, ez 2005-re 3,1-szeresre csökkent. 

Mindezek mellett nem meglepő, hogy a magyarok általában elégedetlenek az anyagi körülményeikkel. Az 1997. évi mélypont után lassan csökkenni kezdett az elégedetlenek száma, de 2001–2003 között megtört a pozitív trend, 2003-ban 2-3 százalékkal kevesebben voltak elégedettek, mint korábban. 2003 és 2005 között pozitív irányba fordult a trend, a felmérés időszakában többen voltak elégedettek az életszínvonaluk alakulásával, mint 2001-ben. 

Kényelmetlen adatok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!