hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eladósodott Amerika
Huszonnyolc színarany Eiffel-torony

2006. 03. 28.
9000 milliárd dollárra nőhet az USA adóssága a közeljövőben. A számlát Ázsia állja. Az amerikai szenátus immár negyedik alkalommal szavazta meg az államadósság-korlát megemelését a Bush-éra alatt. A döntéssel egy időben határoztak arról is, hogy az amerikai kormány további 781 milliárd dollárnyi „hitelt vesz fel”. Tény, hogy ha a honatyák nem emelték volna meg két héten belül az adósságlimitet, a kormány jelentős mulasztásba esett volna eddigi adóssága törlesztőrészleteinek esedékessége miatt.

Bush ellenfelei nem véletlenül kapkodnak levegő után: a jelenlegi elnök ugyanis jelentős költségvetési többlettel vette át a stafétabotot. Akkoriban minden optimista elemző úgy gondolta, hogy ez így is marad, hiszen elődje, Bill Clinton e többletből mérsékelni tudta az állam adósságállományát is. Habár a költségvetési hiány és az államadósság két különböző fogalom, kapcsolatuk szoros: az utóbbi rendszerint csökkenti az előbbit, az első növekedése viszont kíméletlenül duzzasztja az utóbbit is. Bush kurzusa alatt a második változat következett be.

Idén közel 400 milliárd dollárra rúghat az amerikai költségvetési hiány, ami leginkább az elmúlt időszak sorozatos hadikiadásainak (92 milliárd) és a többszöri adócsökkentésnek (400 milliárdnyi bevételkiesés) köszönhető. Az elemzők fő aggodalma, hogy a hatalmas deficitet csak külföldi tőkével lehet majd finanszírozni, ez pedig totális függésbe hozhatja Amerikát olyan kontinensektől, mint például Ázsia. Ma ugyanis az USA legnagyobb „mecénásai” a japán befektetők közel 700 milliárd dollárral. Őket követik a kínaiak 263 milliárddal. 

Az elnök azonban 2007-es tervszámaiban sem „fogja vissza magát”: ezek után is dollármilliárdokat szán a szegényekre, az oktatásra, a katonák személyes kiadásaira és az iraki túlélőkre. Rossz nyelvek szerint azonban szinte biztos, hogy „Bush nagylelkűsége miatt” egy-két generáción belül a mostaninál jóval magasabbak lesznek az adóterhek és sokkal alacsonyabbak a társadalmi juttatások.

mennyit ér 9000 milliárd dollár?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!