A Youtube tarol, Kína fenyegetés, többet imádkoznak: így változtatta meg a diákokat a járvány
Tízből három diák jóval többet gondolkozik spirituális dolgokon
A Youtube tarol, Kína fenyegetés, többet imádkoznak: így változtatta meg a diákokat a járvány

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 20.
Egy amerikai kutatás arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus járványügyi intézkedései mennyire befolyásolták a fiatalok viselkedését, szokásait és a világról alkotott képüket.

A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy gyakrabban imádkozik és 28 százalékuk gyakrabban gondolkozik spirituális dolgokról, amióta a COVID-19 járvány van. Minden negyedik diák heti rendszerességgel vesz részt vallási összejövetelen, s közel a hallgatók fele mondta azt, hogy számára rendkívül fontos mind az imádkozás, mind a szellemi tevékenység. 

Komolyan vették a járványt

A megkérdezettek 80 százaléka nagyon komolyan vette a COVID-19 járványt, ugyanígy tízből nyolc azt válaszolta, hogy aggódik a hozzátartozója miatt.

Az Echelon Insights kutatócég és a The Federalist hírlap közös áprilisi felmérése során 1600 diákot kérdeztek meg a tapasztalataikról. A diákok egyik fele középiskolai diák, a másik pedig egyetemi vagy főiskolai hallgató. A 13-22 éves diákok 82 százaléka komoly figyelemmel kísérte a koronavírussal kapcsolatos híradásokat, 70 százalékuk aggódva követte a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

A közösségi oldalak közül a Z generációhoz tartozó válaszadók a Youtube-ot (79%) és az Instagramot (73%) favorizálták inkább a Facebookkal (58%) és a Twitterrel (44%) szemben.

Az amerikai hallgatók elítélik Kínát

A tanulmány kitért Amerika és Kína kapcsolatára is, a megkérdezettek túlnyomó többsége inkább ellenfelet lát Kínában mintsem partnert, ahogy a koronavírus miatt is Kínát teszik felelőssé.

Számszerűleg: csupán minden ötödik megkérdezett véli azt, hogy Kína Amerika szövetségese, viszont minden második megkérdezett gondolja azt, hogy Kína fenyegetést jelent Amerikára nézve. A középiskolások majdnem fele Kínát hibáztatja a koronavírus elterjedése miatt, mert a kínai vezetők megpróbálták eltitkolni a járvány súlyosságát.

Máshogy állnak a jövőhöz

A felsőoktatásban résztvevő megkérdezettek csaknem fele máshogy gondol a jövőre a koronavírus világjárvány miatt, mint azelőtt. A kutatás szerint többet szeretnének félretenni – a megkérdezettek 28 százaléka hetente tesz félre. Ha fontossági sorrendet kellene felállítaniuk, akkor ez a generáció a házvásárlást és jelentős anyagi bevételszerzést jóval előrébb tartja annál, hogy megházasodjon, gyereket vállaljon, vagy híres legyen.

(The Federalist)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!