Vigyázat! Ha sokat áll a benzin a kocsidban, megromolhat
Problémát jelenthet a ragacsos lerakódás
Vigyázat! Ha sokat áll a benzin a kocsidban, megromolhat

2020. 03. 30.
Gondot jelenthet sok autós számára, ha az üzemanyag hosszan áll a járvány miatt a kényszerűségből parkoltatott járművekben. Érdemes odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a nagyobb bajt.
 
Egy viszonylag kevéssé ismert jelenségre hívta fel a figyelmet pár napja a Cartárs blog, amelyben szakértők azt írják az E10-es benzin meg tud romlani, ha egy hónapnál is tovább áll a benzin az autónkban. 
 
Hogy mi az az E10-es benzin? 2020. január elsejétől a 95-ös benzin biokomponens arányát engedélyezték az addigi 5 százalék helyett egészen 10 százalékig. Ez viszont azért próblémás a járvány alatt parkoltatott autók esetében például, mert míg az E5-ös üzemanyag több hónapig jó volt, a forgalmazók már jóval kevesebb szavatosságot határoznak meg az E10-esnél. 
 
A benzines kisgépgyártók (Stihl, Husqvarna) egyenesen azt tanácsolják, hogyha tehetjük használjuk el az ilyen benzinünket egy hónapon belül, vagy ürítsük ki az üzemanyagtartályt. az üzemanyag "megromlása" azt jelenti, hogy egy ragacsos lerakódás keletkezik a tankban, amit ha felszív a szivattyú és eljut a motorba, akkor a befecskendező rendszer elemeinél komoly problémát okozhat. 
 
Az ilyen problémákra megoldást jelenthetnek az üzemanyag adalékok. 
 
(A nyitókép forrása: Wikipedia/NatiSythe)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!