VIDEÓ: Orbán bejelentette az enyhítéseket
Nem mindenki örülhet egyaránt a bejelentésnek
VIDEÓ: Orbán bejelentette az enyhítéseket

2020. 04. 29.
Orbán Viktor a megszokott módon a Facebook oldalán jelentette be, hogy a mai kormányülésen milyen döntéseket hoztak a korlátozások enyhítésével kapcsolatban.

„Úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges betegedésekre. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán hozzátette, a vírus elleni védekezés új szakaszba léphet. Fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni, de elkezdik újraindítani az országot.

Régiónként eltérőek a szabály módosulásai, így például a legfertőzöttebb régiók: Budapest és környéke nem sokat tapasztal majd az enyhülésből. „Idősek és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink védelmét továbbra is fent kell tartanunk” – magyarázta Orbán.

A fertőzések leginkább a fővárost és a környező településeket érintik. Budapesten és környékén a kijárási korlátozások éppen ezért érvényben maradnak. Vidéken a kijárási korlátozások helyére új védelmi intézkedések lépnek majd életbe.

Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelységei megnyithatnak. Szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres védőtávolság betartása és a maszk viselése, vagy az arc eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.

Az idősekre vonatkozó időbeli korlátozásokat továbbra is fenntartják. Őket a miniszterelnök arra kéri, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el az otthonukat.

A kormány a járványügyi szakemberekkel konzultálva kéthetente felülvizsgálja a jelenlegi szabályokat.

„Péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk. Isten éltesse az édesanyákat!” – fogalmazott a miniszterelnök.

(A nyitókép forrása: Facebook/Orbán Viktor)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!