Videó: így osztotta ki egy ápolónő Macront
Videó: így osztotta ki egy ápolónő Macront

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
A francia elnök váratlan látogatásra érkezett egy egyetemi kórházba. A vizit nem úgy alakult, ahogy várta.

„Borzalmas körülmények között dolgozunk, és ez nem a járvány miatt van. Kezdetben még maszkjaink sem voltak, mostanra pedig a védőruhánk is elfogyott. Akárhányszor bemegyünk a kórház Covid-os részlegébe, ki kell találnunk, mit hogyan csináljunk, hogyan védekezzünk, mert semmi sem volt megszervezve. Szegény munkavállalók vagyunk, és egyre szegényebbek, mióta Macron itt van!” – ezt kiabálta az egyik szakápoló Emmanuel Macronnak, mikor a francia köztársasági elnök váratlan látogatást tett a napokban a Párizs közeli Bicétre egyetemi kórház víruskutató-csoportjánál.

Az ápoló kirohanása után az egyik kollega buzdítására a kórház dolgozói megtapsoltál a frontvonalban dolgozó összes egészségügyist, s a közös tapsba Macron is beszállt. Ám a párizsi Elysée Palota által utóbb közzétett fotón csak az látszott, hogy az elnök lelkesen tapsol a kórházi személyzettel – az előzményekről szó sem esett. A Twitter-fotót azóta kórházi körökben a kormányzati propaganda újabb gyöngyszemeként emlegetik.

„A legkevésbé Macronnak szólt a taps, különösen miután munkatársunk felrótta neki, hogy milyen körülmények között dolgozunk és milyen problémákkal szembesülünk naponta. Azt is elmondta, hogy régóta interpellálunk hozzá ez ügyben, meg hogy hónapokig sztrájkoltunk, de egyszer sem méltatott válaszra minket. És hogy sajnálatos módon sok ezer ember halála kellett ahhoz, hogy az elnököt érdekelni kezdje az egészségügy” – számolt be a Le Parisien-nek az egyik szakszervezetis kollega, egy aneszteziológus szakápoló. Azt is elmondta, hogy március vége óta a Bicétre kórház intenzív részlegein állandó jelleggel 85-91 koronavírusos beteget ápolnak, s ehhez még hozzáadódik 210 másik fertőzött beteg. Az érdekvédő információi szerint az egészségügyi személyzet 144 tagja is koronavírusos beteg lett.

A Macronra támadó ápolónő nem a levegőbe beszélt: a közegészségügy Franciaországban sem számít kormányzati prioritásnak hosszú ciklusok óta. Az ottani állami kórházak siralmas állapotban vannak, állandó financiális gondokkal és szakemberhiánnyal küzdenek, aminek lehet némi köze ahhoz, hogy Franciaország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai országok egyike lett. Nem véletlenül járta be a francia internetet az a fotó is, amin egy beöltözött ápolónő védőfelszerelés híján egy sebészeti maszkban és egy nagy szemeteszsákot magára húzva ment be az intenzív osztályos betegekhez.

Macron hétfőn, pár nappal az említett kórházlátogatása után jelentette be, hogy május 11-ig meghosszabbítják Franciaországban a kijárási tilalmat, majd fokozatosan visszaáll az ország a rendes kerékvágásba, kötelező maszkhasználat és a tesztelések jelentős növelése mellet. Az elnök beszédében elismerte, hogy „hibákat követtek el” a Covid-19 elleni küzdelemben, mivel a halálozások száma 14 000 fölé emelkedett.

A francia kormány szintén hétfőn jelentett be egy 110 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagot is, melynek keretében májusban 500-1500 eurós egyszeri juttatást, plusz a túlórabérek 50 százalékos növelését biztosítják minden egészségügyi dolgozónak, s a szakminiszter szerint a válság után sem feledkeznek meg róluk, „újraértékelik” a munkájukat.

A gazdasági csomag részeként 24 milliárd eurót szánnak a munkanélküliség problémájának kezelésére, közel ugyanennyit a vállalati szféra megerősítésére, illetve 8 milliárd eurót a rendkívüli egészségügyi kiadásokra. Emellett 4 millió háztartásnak (kb. a társadalom harmada) 150 eurót, plusz gyermekenként további 100 euró rendkívüli támogatást fog a kormány folyósítani.

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!