Vége a karanténnak? Mire számítsunk május 4-étől?
Május elejétől fordul a kocka
Vége a karanténnak? Mire számítsunk május 4-étől?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 04. 24.
A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg pénteken maga a miniszterelnök is utalt rá, hogy május 4-től más szintre fog lépni a koronavírus elleni védekezés. Ez alatt pedig mindketten a korlátozások várható részleges feloldására utaltak. De mit jelenthet ez valójában?
 
Idősebbekre és a nagyvárosokra speciális szabályok lesznek

Gulyás Gergely az alábbi kijelentéseket tette a csütörtöki kormányinfón a kijárási korlátozás enyhítésével kapcsolatban:

„Elsősorban azoknak az országoknak a gyakorlatát vettük figyelembe – elsősorban dél-Németországot és Ausztriát - ahol néhány héttel előttünk járnak és magasabb a fertőzésszám, itt elkezdték a korlátozások enyhítését. Nálunk május 3-ig maradnak életben a jelenlegi szabályok. Valamennyi diák visszaengedését a közoktatásba még elhamarkodottnak, túlzottnak tartjuk, viszont, a magyar egészségügy felkészültsége alapján lehetséges a magyar gazdasági élet újraindítása, amire csak fokozatosan szigorú menetrend során kerülhet sor." - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, "olyan új szabályrendszert kell alkotnunk, ahol a leginkább veszélyeztetett idősebb korosztály és a leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudjuk biztosítani, de az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat. Erről a kormány jövő szerdai ülésén fog dönteni. A kormány a jövő héten a kijárási korlátozások megváltoztatásáról dönteni fog, figyelembe véve a nemzetközi gyakorlatot, a járvány országon belüli elterjedését, és figyelembe véve a gazdasági élet újraindításának szükségességét.”

Kicsit gyorsak az osztrákok

Másnap a miniszterelnök az alábbiakat mondta a Kossuth rádió „Jó Reggelt Magyarország” műsorában:

„A védekezés első szakaszában felkészítettük Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon, ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudjuk védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítása "gőzerővel" zajlik - tette hozzá a kormányfő.

„Figyeljük Ausztria menetrendjét, ott nyitnak az üzletek, iskolák, múzeumok. Egy kicsit talán gyorsabban is haladnak, mint ahogy az az én életösztöneim szerint Magyarországon helyénvaló lenne. (...) Ne haladjunk olyan gyorsan, mint az osztrákok, de nagyon ne is maradjunk le"- fogalmazott Orbán Viktor. A nagyvárosokra várható szabályokról közölte: összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendelet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket. Május 4-e után azonban alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek "speciális" a települése, alkothat majd saját szabályokat - mondta.

Május közepétől istentiszteleteket is lehet tartani Ausztriában

A már korábban többször is „szomszédos laboratóriumnak” titulált Ausztria, már húsvét után enyhített a náluk bevezetett kijárási tilalmon, igaz azonban, hogy náluk eddig szigorúbb intézkedések voltak érvényben. 

Ott április 14.-e óta lehet látogatni a 400 négyzetméternél kisebb boltokat is. Május elsejétől pedig, már valamennyi üzlet és szolgáltatás igénybe vehető lesz, annyi kikötéssel, hogy a maszkok használata kötelező marad és a távolságtartásra továbbra is figyelni kell majd. Az osztrák terv későbbi fázisaiban, az alsós iskolások oktátása megindulhat, a vendéglátóhelyek kinyithatnak és május 15-től a templomok istentiszteleteket tarthatnak. 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!