Új szintre lépett a kiberterrorizmus
Irán kis híján megmérgezte Izrael egész ivóvízkészletét
Új szintre lépett a kiberterrorizmus

Forrás: Shutterstock

2020. 06. 02.
Most került nyilvánosságra, hogy iráni hackerek április 24-25-én nagyszabású kibertámadást indítottak az izraeli civil lakosság ivóvízellátását biztosító rendszerek ellen. Az akció majdnem sikeres lett, ami példátlan veszélyt jelentett volna a koronavírus járvány csúcspontján a zsidó államra.

Az iráni hackereknek sikerült bejutniuk a Genezáreti-tó mentén fekvő víztározókat felügyelő komputerrendszerekbe. A támadás célja az volt, hogy halálos mennyiségű mérgező vegyi anyagot juttassanak az ivóvízkészletekbe, amelyből az izraeli lakosság ellátását biztosítják. A hálózat azonban az utolsó pillanatban blokkolta a szabotázsakciót.

„A civil lakosság elleni tömeges vegyi támadás történelmi fordulat, új szintet jelent a kiberháborúban. Ilyennel eddig még az irániak sem próbálkoztak.”

mondta Yigal Unna, az izraeli kiberfelügyeleti hivatal vezetője, aki egy szakmai konferencián számolt be a támadásról. Unna szerint az akció célja és szervezettsége egyértelművé tette, hogy nem hétköznapi bűnözők követték el, hanem egy állami szintű támadás történt, amelyet az Iráni Forradalmi Gárda egyik speciális különítménye hajtott végre. Ezt bizonyítja, hogy a vízkészletek elleni akció mellett más szerverközpontokat is támadás ért, ahol a „A Szabadító Hackerei” csoport nevében hagytak hátra fenyegető, antiszemita tartalmú és Izrael elpusztításával fenyegető üzeneteket.

Izrael válaszként a legnagyobb iráni kikötő navigációs rendszere ellen indított kibertámadást, amelynek a működését sikerült több napra leállítani.

Szakértők szerint azonban fel kell készülni arra, hogy különösen krízishelyzetben – mint amilyen a mostani globális járvány is – lehetnek olyan terrortámadások, amelyek éppen a védekezést akarják megzavarni, hogy ezzel is növeljék az áldozatok számát.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!