Új kutatás: nem elég a másfél méter távolságtartás
Különösen futásnál és biciklizésnél, de a sétánál is nagyon kell figyelni
Új kutatás: nem elég a másfél méter távolságtartás

Forás: Eindhoveni Technológiai Egyetem

2020. 04. 09.
Nagyobb távolságtartásra hívja fel az emberek figyelmét egy holland-belga tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy vajon milyen távolságtartás mellett biztonságos a futás, a biciklizés vagy a séta koronavírus időszakban. Egy biztos: több mint a meghatározott másfél-két méter.

 

Több országban is megengedett, sőt ajánlott a kültéri testmozgás bizonyos előírások betartása mellett, mégis nagyon fontos odafigyelni a mások által kibocsátott úgynevezett aprócseppek elkerülésére. 

 

A belga Leuven és a holland Eindhoven egyetem közös tanulmánya szerint, az 1-2 méter távolság tartása akkor működik, ha az emberek sorbanállás közben tartanak ekkora távolságot egymástól, de ha valamilyen aktív tevékenységet végzünk, akkor érdemes nagyobb távolságot tartani. Amikor valaki futás közben levegőt vesz, tüsszent vagy köhög akkor annak a maradványait maga után hagyja a levegőben. Így, aki minket követve fut, részesülhet a mi általunk kibocsátott aprócseppekből azáltal, hogy ebbe az így létre hozott úgynevezett „felhőbe” belefut. 

 

 

A kutatók több szimulációt is lefuttatva arra a következtetésre jutottak, hogy érdemesebb futás közben legalább 10 (!) métert, míg biciklizés közben legalább 20 (!!) méter távolságot tartani, így nagyobb valószínűséggel eltudjuk kerülni ezen aeroszolok légutunkba jutását, azonban azt nem tudjuk így se kivédeni, hogy azok a ruhánkra kerüljenek. A kutatók továbbá azt javasolják, hogy lehetőleg 4-5 méteres távolságot tartsunk séta közben is. 

 

Ezen tanulmány mentén érdemes átgondolni a hétköznapi mozgásunkat is, lehet érdemesebb a parkok és futópályák helyett a kellően biztonságos, de inkább elhagyatottabb területeken futni. 

 

(A nyitókép forrása: Eindhoveni Technológiai Egyetem)

 

---

 

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!