Több tízezer szavazat veszhetett el: lefagytak az Európai Bizottság szerverei
Órákon keresztül nem lehetett elérni a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtést
Több tízezer szavazat veszhetett el: lefagytak az Európai Bizottság szerverei

Forrás: irdala.hu

2020. 05. 06.
Hosszú órákon keresztül csak nehezen lehetett elérni azt az oldalt, amelyen kereszül alá lehet írni a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést. Az egymilliós célt csütörtök éjfélig kellene elérni, ám a rejtélyes szerverlefagyások pont a legrosszabbkor tettek keresztbe a véghajrában. 

A szerdai napon óránként közel 6-8 ezren írták alá a kezdeményezést, nem csoda, hogy rengetegen jelezték a szervezők felé: elérhetetlen az aláírásokat gyűjtő oldal. A hosszú órákon keresztül tapasztalt lelassulás, majd leállás több tízezer aláírót érinthetett, ami jelentősen befolyásolhatja a szavazás végkimenetelét. 

A Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa, Dabis Attila a Facebook oldalán tájékoztatott arról, hogy az Európai Bizottság informatikusaival egyeztetve kiderült: az ő elégtelen szerverkapacitásuk okat, hogy az aláírásgyűjtő oldaluk leállt. Mint mondták, dolgoznak azon, hogy minél hamarabb bővítsék ezt a kapacitást, és fusson ismét a rendszer. 

"Elnézésünket kérték, és megértésünket, amiért idézem: <ennyi támogatót egyszerre még soha sem láttunk, egyetlen kezdeményezésnél sem>" - írta posztjában Dabis. Hozzátette, nem szabad feladni - továbbra is várják az aláírásokat az alábbi oldalon. Amennyiben újabb problémát tapasztal bárki, akkor a hibaoldalról készített képernyőképet a hibasoldal@gmail.com email-címre kell elküldeni. 

A véghajrában rengetegen mozdultak meg a kezdeményezés mögött, egy nap alatt több mint 150 ezren töltötték ki az adataikkal a nyomtatványt, ezzel elősegítve a nemzeti kisebbségek könnyebb finanszírozásának ügyét. 

Várhatóan az utolsó napon múlik minden, ám az egymillió aláírás összegyűltekor is szükség lesz hosszabbításra az érvényességhez, ugyanis az aláírásoknak legalább 7 tagállamból kell legalább a szükséges minimum számban összegyűlniük. 

Ha még nem írta alá a kezdeményezést, itt megteheti!

(A nyitókép forrása: irdala.hu)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!