Támogathat-e az állam evolúciótagadó rajzpályázatot?
Támogathat-e az állam evolúciótagadó rajzpályázatot?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

/ ONLINE
2020. 02. 19.
Az Index mai napon 'Evolúció tagadó pályázatot támogat a kormány' című cikke nyomán olvasónk az alábbi véleménycikket küldte el szerkesztőségünkbe. A levelet változtatás nélkül közöljük:

Megdöbbenve olvastam ma az Index cikkét, amelyben a mélyen tisztelt újságíró felháborodásának, de minimum valamiféle értetlenségének ad hangot amiatt, hogy a kormány egy  “Creation” megnevezésű rajzpályázatot támogat, amelyben a bibliai teremtés egyes mozzanatainak illusztrálására buzdítja a pályázni vágyókat.

Mi lehet a tisztelt indexes újságíró problémája a támogatás tényével? Két ötletem van, mindkettőnél értetlenül állok a felháborodás előtt.

Az első, hogy az állam világnézeti semlegességéért aggódik. Akkor tisztázzuk. Az állam világnézeti semlegességének erős felfogása sem jelenti azt, hogy az állam ne támogathatna egyházakat vagy világnézeti meggyőződéseket. Sőt! Az államnak biztosítania kell, hogy a különböző nézetetek szabadon áramolhassanak, az emberek világnézeti meggyőződésüket kifejezhessék és vallásukat hirdethessék. Ami a világnézeti semlegesség körében elvárható az államtól, hogy a támogatását egyenlő feltételekkel osztogassa (másként közelítve: hogy a döntései világnézetileg semleges indokoláson alapuljanak), vagy ha szigorúbbak vagyunk talán hogy egyenlően osztogassa. Vagyis ebben a konkrét szituációban: az állam semlegességét alapvetően nem sérti a tény, hogy az állam egy bibliai alapú pályázatot támogat, amíg a pályázati feltételek alapján, korrekt eljárásban nyerte el a támogatást a rajzpályázatot kiíró szervezet.

A cikkben megjelent felháborodás így, a semlegesség tekintetében alaptalan, egészen addig biztosan, amíg az újságíró nem veszi a fáradságot arra, hogy a támogatás elnyerésének feltételeit megnézze. Nyilvánvalóan jóhiszeműen teszi ezt, és nem célja, de az ilyenfajta, végiggondolatlan felháborodások nem az állam világnézeti semlegességét mozdítják előre, hanem a keresztény vallás a közéletből való kiszorítását sürgetik.

A cikk írója felháborodásának másik oka a tudomány szentségének megsértése lehet. A támogatott pályázat ugyanis nyilvánvalóan sérti az uralkodó elméletnek kikiáltott evolúciótant. Egy demokráciában, ahol szólás és vallásszabadság van, különösen pedig az ezeket az értékeket zászlójára tűző index újságírójaként a tudomány sérelmén való meghökkenést sem értem. Az adott cikk vonatkozásában úgy gondolom teljesen lényegtelen hogy az evolúció-kreáció vitában melyik félnek van igaza. Ha egy embernek, vagy emberek sokaságának az a meggyőződése, amelyben mélyen, évezredek óta hisznek, hogy a világot Isten teremtette, ennek a meggyőződésnek az áramlásának, terjedésének feltételeit is, pontosan a világnézeti semlegesség elvéből fakadóan, az államnak biztosítani kell. Újságírókét pedig, ha elfogadni nem is kell, tisztelni azonban illik.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!