„Semmit nem ért a magyar tragédiákból”
Schiffer András élesen visszaszólt Trianont relativizáló Bauer Tamásnak
„Semmit nem ért a magyar tragédiákból”

Wikipedia Commons

2020. 05. 28.
Éles vita alakult ki az LMP volt elnöke és a Demokratikus Koalíció korábbi alelnöke között arról, mit jelent a most 100 éve aláírt trianoni békeszerződés.

„Aki nem tekinti sorstragédiának Trianont, az valójában semmit nem ért azokból a magyar tragédiákból, amik egyenesen következtek a békediktátumból a rákövetkező évtizedekben.” – írta Facebook-bejegyzésében Schiffer András. Kritikája kiváltó oka Bauer Tamás posztja volt, amelyben a DK politikusa kijelentette: "Tragédiának a világháborúkat tekintsük, és ne a békeszerződéseket".

Schiffer viszont emlékezteti Bauert arra, hogy „az első világháborút lezáró békeszerződésekből egyenes út vezetett a második világháborúba. S még valamit figyelmen kívül hagy Bauer: a románok területi igényeit a '18 decemberi gyulafehérvári nyilatkozat alapján elégítették ki az imperialista hatalmak. Ebben egyebek közt ezt írták a románok: ’Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.’ Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.” – írja bejegyzésében Schiffer.

Bauer Tamás már korábban is különvéleménnyel volt Trianon kapcsán. 2011-ben megjelent írásában azt sürgette, hogy a „baloldaliaknak és liberálisoknak … nem kellene trianoni tragédiáról beszélniük.” Ezt azzal indokolta, hogy a nemzetiségi megoszlás alapján a „a trianoni határokat igazságosabbnak kellene tartaniuk, mint a történelmi Magyarország korábbi határait.”

2015-ben pedig egy másik írásában kijelentette: „A trianoni békeszerződés évfordulójának ünneplése nyilvánvalóan szamárság.” Bauer szerint, akit Trianont „nemzeti tragédiának tekinti, az több jogot vindikál a magyaroknak, mint a szomszéd népeknek. Ez számomra nem elfogadható.”

Mint arról mi is beszámoltunk, nemrég Klaus Iohannis román államfő tett élesen magyarellenes kirohanást, azzal vádolva Magyarországot, hogy az erdélyi országrész leszakítására törekszik és Románia magyar kisebbségét ebben ötödik hadosztályként használja fel. A kijelentést az Európia Bizottság nem volt hajlandó elítélni, a német Spiegel magazin azonban „Nagy Károly-díjas uszítónak” nevezte a szász származású román elnököt. A vitáról Magyary Ferenc írt publicisztikát lapunkban.

Ablonczy Balázs történésszel, a Trianon 100 kutatócsoport vezetőjével a Hetekben korábban megjelent interjú itt olvasható: Trianon minden rossz gyűjtőneve

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!