Rendkívüli bejelentés: Visszaépíti a kormány a 13. havi nyugdíjat
Orbán Viktor bejelentette a következő napok programpontjait
Rendkívüli bejelentés: Visszaépíti a kormány a 13. havi nyugdíjat

Fotó: Facebook/OrbánViktor

2020. 04. 06.
Nagyszabású gazdaságélénkítő akciótervet jelentett be a magyar miniszterelnök hétfőn délben. A nagy terv három ütemben meg végbe, ebből a másodiknál tartunk, amely több programpontot is tartalmaz. Az egyik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

"A koronavírus járvány veszélbe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk" - fogalmazott a miniszterelnök beszéde elején. Orbán szerint igazságtalan ez a helyzet, komoly kihívással kell szembenéznie a nemzetnek.

Hozzátette, a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus elvesz, a kormány annyi munkahelyet teremtsen meg. 

A magyar kormányfő szerint egyszerre kell a járvánnyal és a gazdasági helyzettel is megküzdeni, éppen ezért az alábbi gazdaságvédelmi akciótervet dolgozták ki. A tervet három ütemben hajtják végre, ami összesen a GDP 18-20 százalékának átcsoportosítását jelenti.

Az első szakaszon már túlvagyunk. Ide tartoztak a járulékcsökkentések, a KATA-soknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. 

A második szakasz a mai napon indul. A 2020-as költségvetéstől el kell térni, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik. A szakaszban öt programot indítanak el, ami több alprogramot is tartalmaz. 

1. program: A munkahelymegőrzés. Rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatás speciális formája lesz. 
2. program: A munkahelyteremtés. Itt beruházásokat fognak támogatni 450 milliárd forint értékben.
3. program: Kiemelt ágazatok szerepelnek ebben, amiket újra kell indítani. Ilyen például a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film és a kreatív ipar.
4. program: A vállalatok finanszírozása. Itt kamat és garancia támogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak. 2000 milliárd forint értékben.
5. program: Család- és nyugdíjasvédelem program ez. A legfontosabb, hogy visszaépítik négy részletben a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok 1 heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik meg 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. 

(A nyitókép forrása: Facebook/OrbánViktor)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!