"Radikális változást akartunk, de a privatizációt elrontottuk"
Az SZDSZ két rendszerváltó politikusa a 30 éve megalakult új országgyűlésről
"Radikális változást akartunk, de a privatizációt elrontottuk"

Fotó: MTI / Kovács Attila

2020. 05. 20.
A rendszerváltás éveiben a radikális liberális párt a Fidesz volt, „mi pedig egy antikommunista pártot képviseltünk” – állítja Hack Péter és Mészáros István, az SZDSZ két egykori alapítója és országgyűlési képviselője a Hetek pénteken megjelenő számában olvasható személyes hangvételű, exkluzív interjúban.

Hack Péter szerint tévedés az SZDSZ 1989-90-es helyzetére rávetíteni a párt ezredforduló utáni filozófiáját. „A rendszerváltás éveiben a radikális liberális párt a Fidesz volt, hozzájuk képest az SZDSZ kifejezetten jobbra helyezkedett el. Sokan kifejezetten az antikommunizmus miatt léptek be az SZDSZ-be, főleg Nyugat-Magyarországon. És az első ciklusban sok konzervatív képviselő, például számos lelkész is volt az SZDSZ-ben. A párt csak 1994 után tolódott el balliberális irányba.”

Mészáros István vitatja az SZDSZ volt elnökének, Pető Ivánnak a 24.hu-n megjelent értékelését, miszerint hogy „tévedés volt”, amikor az emberek antikommunista pártként „könyvelték el” az SZDSZ-t.

„A párt kifejezetten „rendszerváltást” nem pedig pusztán „változtatást” hirdetett meg, ami akkor a kommunista múlttal való radikális szakítást üzente. Emellett nem véletlenül volt a szövetség szó az elnevezésben. Ez azt fejezte ki, hogy több áramlat létezik egymás mellett az SZDSZ-ben: szociáldemokrata, környezetvédő, liberális, de volt benne egy erőteljes polgári-konzervatív irányzat is, mi magunk is megalakítottuk a parlamenti frakcióban a Konzervatív Unió nevű platformot. Több irányzat létezett tehát ekkor, és köztük markánsan ott voltak azok, aki az előző rendszer teljes lebontását szerették volna.”

Az interjúban az egykori politikusok beszélnek arról, mit tartanak pályafutásuk legnagyobb sikereinek, de elismerik azt is, mit nem sikerült megvalósítani és miben tévedtek.

„Az ügynöktörvény és az igazságtétel elmaradása nagyon fájó. A privatizáció kérdésében pedig nagyon sajnálom, hogy hittem azoknak, akik mind baloldalon, mind jobboldalon azt mondták, hogy a legfontosabb a gyors lebonyolítás. Ennek következtében azonban rövid idő alatt egymillió munkahely szűnt meg, 2-3 millió ember pedig máig ható, súlyos árat fizetett a rendszerváltásért, olyan emberek, akik nem voltak felelősek az előző korszakért.” – ismeri el Hack Péter.

Mészáros István kudarcnak érzi, hogy „nem sikerült elérni a történelmi igazságtételt, így a pártállami ügynökhálózat és ügynökakták feltárását és a kommunista rendszer bűneiben részesek felelősségre vonását – emiatt mind a mai napig rohadnak a rendszer erkölcsi alapjai és színüket váltva tovább élnek a régi érvényesülési technikák.”

A két volt országgyűlési képviselő a 30 éves évforduló kapcsán felidézi azt is, milyen várakozással kapcsolódtak be a közéletbe és mi volt az a pillanat, amikor tényleg elérhetőnek látták a pártállam megszűnését.

„Reménykedtünk ugyan, de mindig csak egy lépésben mertünk előre gondolkodni” – mondja Hack Péter, aki több mint tíz éven át volt az SZDSZ parlamenti frakcióvezető-helyettese. Mészáros István pedig a négyigenes népszavazást nevezi fordulópontnak, ahol alig 6000 szavazat többséggel sikerült megakadályozni azt, hogy még az országgyűlési választások előtt a posztkommunisták jelöltje kerüljön a köztársasági elnöki székbe.

A teljes interjút a Hetek pénteken megjelenő lapszámában olvashatják.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!