Otthon sütne kenyeret? - VIDEÓ
Ne kövesse el ezeket a hibákat!
Otthon sütne kenyeret? - VIDEÓ

2020. 04. 14.
Ha az elmúlt időszakban több lisztet vásároltunk, mint amit egyébként használunk, a legjobb módja a felhasználásának, ha kenyeret sütünk. Több olyan hiba van azonban, amit a legtöbb amatőr pék szinte biztosan elkövet, és ami jelentősen befolyásolhatja a végeredményt. Kolléganőnk, Rimaszombati Andrea tanácsai nem csak kezdőknek!

1. Megsózzuk az élesztőt

Figyeljünk oda, hogy a sót mindig a lisztbe keverjük, mert az élesztőt teljesen hatástalaníthatja. Az a legjobb, ha lehető legkevesebb közvetlen érintkezés van a só és az élesztő között!

2. Túl sok lisztet adunk a tésztához

Amikor gyúrni kezdjük a tésztát sokan automatikusan meglisztezik a felületet, ahol ez történik. Erre nagyon vigyázzunk, mert ha pontosan kimértük a lisztet, és beledolgoztuk a tésztába, akkor abba már nem kell több. Tehát vagy tegyünk kevesebb lisztet a tésztába, és gyúrjuk bele a maradékot a pulton, vagy ne lisztezzük a pultot, ahol gyúrjuk a tésztát. A túl sok liszttől nehéz, sűrű lesz a tészta.

3. Nem dagasztunk kézzel, csak géppel

A kenyértésztát érdemes inkább kézzel gyúrni, mert így érezzük a legjobban, hogy az állaga megfelelő-e. A dagasztókaros robotgép az összedolgozáshoz kiváló, de igazán jó kenyeret akkor készíthetünk, ha kézzel dagasztjuk.

4. Kiengedjük a gőzt

A finom, levegős kenyér, és a ropogós héj egyik titka a megfelelő mennyiségű gőz a sütőedényben.  Ezért nem ajánlatos a sütőedény fedelét ok nélkül emelgetni, mert így a hő és a gőz is távozik abból, ami azzal járhat, hogy a kenyerünk héja fakó és rugalmas marad – nem lesz elég ropogós. A sütőedényt vizezzük be (kivéve, ha forró, öntöttvas lábasban sütjük), és a sütés végén, amikor a fedőt azért vesszük le az edényről, hogy piruljon a már megsült kenyerünk, kenjük meg a kenyér felületét is vízzel. Ettől piros, és ropogós lesz.

5. Túlságosan aggódunk a kenyér miatt

Az összes közül talán ez a legfontosabb. A kenyérsütés igazi móka, nem szabad túlaggódni. Velem is előfordult, hogy a tésztám nem akart kelni, aztán a sütés alatt gyönyörűen feljött, és levegős lett. Ha követjük a receptet, akkor a legjobb, ha arra is figyelünk, hogy élvezzük a teljes folyamatot. Ne nézegessük öt percenként se kelés, se sülés közben a tésztát – ezzel több kárt okozunk, mint amennyit használunk. A legjobb, ha nyugodtan kivárjuk, amíg az élesztő és a sütő elvégzi a dolgát, hogy aztán finom, ropogós, foszlós kenyeret tehessünk az asztalra.

A Hetek videójában azt is megmutatjuk, hogy lehet a legegyszerűbben finom házikenyeret sütni:

(A nyitókép forrása: Juhász D. Géza)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!