Óriási bevételcsökkenés: "kemény éveknek" néz elébe a Vatikán
A pénzügyminiszter 60-70 millió eurós hiányról beszélt
Óriási bevételcsökkenés: "kemény éveknek" néz elébe a Vatikán

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 17.
A Vatikán januárban kinevezett pénzügyminisztere a katolikus egyház számára drámai pénzügyi előrejelzésekről számolt be a Vaticannews.com-nak adott interjúban. Beszélt az előttük álló kihívásokról, a baljós előrejelzésekről és a katolikus egyház pénzügyi lehetőségeiről is.

Juan Antonio Guerreo Alves, aki egyben a Gazdasági Titkárság Prefektusa is egyben, elmondta, hogy valószínűleg 45, de legoptimistább becslések szerint is minimum 25 százalékos kieséssel számolnak. „Ma még nem tudjuk megmondani mennyivel csökkentek a karitatív felajánlások, vagy az egyházmegyék felajánlásai, de a világjárvány okozta helyzet miatt fontos, hogy tisztán lássunk.”

Még 2019 év végén jelent meg egy oknyomozó cikk a Wall Street Journal-ban, ahol a Vatikán kétes pénzügyi lépéseit taglalták. Köztük szó esett a „Péterfillér”(az egyház karitatív pénzügyi alapja) 90 százalékának felhasználásáról az adminisztratív költségek fedezésére. Vagyis a karitatív célokra felajánlott összegek csupán 10 százalékát használták fel az eredeti szándék szerint jótékonysági célokra. Hasonlóan nagy botrányt kavart, hogy a homoszexuális jeleneteket tartalmazó 2019-es Elton John-ról szóló Rakétaember című filmet is több mint egymillió euróval támogatta a legnagyobb vatikáni befektető.

Guerrero úgy látja, hogy a világjárvány legyengítette a pénzügyi lehetőségeiket: „Nem üzlet, vagy vállalkozás vagyunk. Nem a nyereségteremtés a fontos számunkra. A célunk az, hogy a lehető legjózanabbul és legátláthatóbb módon gazdálkodjunk. A küldetésünk pedig az, hogy egyensúlyban legyenek a számok a Szentszék terveivel.”

„Nyilván a világjárvány miatt át kell gondolnunk azt, hogy mi az ami nem elengedhetetlen, de mindezek ellenére nem lehet csupán a számok és a költségvetés alapján vezetni a gazdaságunkat. 2016 és 2020 között a bevételünk konstans 270 millió euró volt, kiadásaink pedig 320 millióra rúgtak. A költségek 45 százaléka a személyzetre megy el, míg 55 százalékuk adminisztratív jellegűek.”

Az egyház alkalmazásában álló emberektől alázatosságot kér, mondván: "A Vatikán nem egy nagyhatalom. Alázatosnak kell lennünk. Mi egy kicsi örökséggel és sok ember támogatásával bíró család vagyunk.”

„A 60-70 millió eurós hiány nem a rossz adminisztráció eredménye.” – vette védelmébe a Vatikán gazdaságpolitikáját a pénzügyminiszter. Szerinte ugyanis itt inkább egy küldetésről, szolgálatról van szó, mintsem egy matematikai egyenletről. A Vatikánt szerinte nem fenyegeti mulasztás veszélye, azonban elismerte: „A válságot ennek ellenére nevén kell nevezni és sajnos emiatt bizonyára kemény éveknek nézünk elébe.”

(ChurchMilitantVatican News)

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!