Oltatni vagy nem oltatni: Jézus már eldöntötte az antivax vitát?
Oltatni vagy nem oltatni: Jézus már eldöntötte az antivax vitát?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 25.
Kaptam egy levelet egy kedves ismerősömtől, aki Jézus szavait idézte ultima ratióként az oltásellenesség igazolására: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra". (Mt. 9,12) Régóta figyelemmel kísérem a vakcinák körüli heves vitát, de ez a teológiai érv újdonság volt számomra, el is gondolkodtam rajta. Figyelem: sarkos vélemény következik egy nagy indulatokat kiváltó vitához.

Hiszen – így szól az antivax érvelés – ha Jézus azt mondja, hogy egészséges embereknek nincs szükségük orvosra, akkor nyilván preventív terápiákra sem. A védőoltások pedig épp ilyenek: egészséges embereknek adják be azért, hogy jövőbeli esetleges megbetegedéseket megelőzzenek vele.

Akkor tehát a kérdés eldőlt, legalábbis keresztények számára? Hiszen, ha nem is hiszünk abban, hogy Bill Gates vagy a globalista, illuminátus világelit meg akarja tizedelni az emberiséget a „kamu koronavírusra” kitalált méreginjekciókkal, chemtrail permetekkel vagy 5G-s mikrosugarakkal, az oltásokra egy hívőnek akkor sincs szüksége.

Álljunk meg egy pillanatra.

Hiszen Jézus mást is mond. A Jelenések könyvében a korabeli orvostudomány egyik központjának számító Laodicea gyülekezetének azt írja: "Mivel ezt mondod: ... semmire nincs szükségem; ... Azt tanácslom néked, hogy ... szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss." Jézus nem ítélte el az orvostudomány akkori csúcsteljesítményét (pedig egy bálványimádó kultuszközpontban készítették a medicinát), hanem ajánlotta, ráadásul olyan embereknek, akik egészségesek (vagy annak gondolták magukat).

Persze erre lehet mondani, hogy ez spirituális példázat, de akkor az általad idézett evangéliumi mondat is az, hiszen nem betegekkel kapcsolatban mondta azt Jézus, hanem vallásos farizeusoknak, akik számon kérték, hogy mit keres bűnösök és hitetlenek között.

Mindenesetre az látható belőle, hogy Jézus nem volt sem orvos-, sem pedig gyógyszerellenes, ahogyan Pál apostol sem volt az, hiszen a „szeretett orvosként” ír az Újszövetségből a legtöbb szövegrészt jegyző Lukácsról, aki nyilvánvalóan orvosként is gondját viselte az apostolnak).

Magam kellőképpen szkeptikus vagyok a globalizmussal és annak spirituális hátterével kapcsolatban, harminc éve követem is a témát, sokat írtam is róla, számos könyvet fordítottam ezekről. Azt is elfogadom, hogy nagyon veszélyes, amikor a tudomány (vagy annak nevében fellépők) Istent játszanak. Dr. Lukács András biofizikus kutatóval 2001-ben Bioterror címmel könyvet is írtunk arról, hogyan használták az orvostudományt (köztük a járványokat, vírusokat) gonosz, sötét célokra. Ismerem, mi van ráírva a Georgiai Iránykövekre, és tudom, milyen rendezvényt tartott Bill Gates tavaly novemberben, milyen kérdések merülnek fel az 5G hálózatok kapcsán és így tovább.

De mindig nagyon zavart az, amikor megkérdőjelezhetetlen tényként, hittételként akartak meggyőzni vitatható, nem bizonyított teóriákról és feltételezésekről. Szerintem ilyen az antivax teória is. Akik hisznek benne, azok számára ez a téma olyan, mintha megtalálták volna a Szent Grált, a beavatottak felsőbbrendűségével osztanak ki mindenkit, különösen szakembereket. Ez szerintem probléma.

Mert tegyük fel, hogy minden pontosan úgy van (vagy akár úgy lesz a jövőben), ahogy az oltásellenes aktivisták tudni vélik. Mit kell akkor tenni a keresztényeknek? Harcolni kell az oltások ellen? Meg kell menteni tőlük az embereket? Vállalni a gyalázatot, a gúnyt, akár a börtönt is azért, hogy tű ne illesse a bőrünket? A vakcina a fenevad bélyege? És fordítva: ha valaki nem oltatja be magát vagy a gyermekeit, az közelebb kerül Istenhez? A beoltatlanok ragadtatnak el? Vagy közülük kerül ki a 144 ezer maradék?

Nyilván nem. Az oltások nem lehetnek az üdvösség akadályai, még ha higany vagy bármi méreganyag lenne bennük, akkor sem. Hiszen Jézus kategorikusan megmondta: "Nem az fertőzteti meg az embert, ami a szájon bemegy, hanem ami kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert." (Mt. 15,11)

Alkalmazzuk Pascal híres logikai érvét erre a helyzetre: nem tudjuk eldönteni, meg akarják-e mérgezni oltásokkal az emberiséget. Ha igen, akkor ez nem jelent veszélyt ránk, mert Jézus Krisztus megígérte, hogy akik hisznek, "ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik". (Márk 15,18) Ha viszont az oltások mégis az emberek életét védik a súlyos betegségekkel szemben, akkor nagy veszélynek teszem ki mind magam, mind a szeretteimet, mind pedig az embertársaimat. Ezért ebben a kérdésben egyértelműen az oltások beadása logikailag is az egyetlen nyerő stratégia.

És ezt mutatja az élet is: be vagyunk oltva mindenfélével, a gyermekeink (unokáink) is, ott a himlő, a BCG és más oltások jegye a karunkon, mégis meg tudtunk térni és hát élünk is, hála Istennek. Talán pont ezeknek a szúrásoknak köszönhetően.

Ezért aggódom, amikor azt látom, hogy jószándékú emberek időt, energiát, családi- és baráti kapcsolatokat áldoznak fel egy olyan ügy érdekében, amitől - visszatérve Pascal érvére - ha igazuk is lenne, a világ akkor sem lenne jobb, viszont, ha netán mégsincs igazuk, akkor ettől sokkal rosszabb és veszélyesebb hellyé válhat.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!