Nyomkövető mobilok, színkóddal ellátott karszalagok, láthatatlan tetoválás
Így ellenőriznék a kijárási tilalmat
Nyomkövető mobilok, színkóddal ellátott karszalagok, láthatatlan tetoválás

2020. 03. 20.
Egyre több országban rendelnek el részleges vagy teljes kijárási tilalmat a világjárvány miatt. A szükséghelyzetben a hatóságok különböző módon igyekeznek megakadályozni, hogy fertőzött személyek az utcára léphessenek. A modernkori „leprabélyegek” csúcstechnológiát alkalmaznak a megjelölt személyek megfigyelésére.
Az izraeli kormány engedélyezte a titkosszolgálatok által a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyelésére használt eszközök alkalmazását a koronavírus miatt karanténra kötelezett személyek megfigyelésére. A csúcstechnológia segítségével a megfigyelt emberek tudta nélkül 24 órában nyomon követik a mozgásukat. Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy a rendkívüli intézkedés csak átmeneti lesz és a gyűjtött adatokat a vészhelyzet elmúltával megsemmisítik. Az izraeli Legfelsőbb Bíróság azonban úgy döntött, hogy a titkos megfigyeléseket csak parlamenti ellenőrzés mellett lehet folytatni. Amennyiben a jelenleg szünetelő kneszet nem indul újra, a programot öt napon belül le kell állítani.
 
Az Egyesült Államokban egy másfajta módszert terveznek kipróbálni a fertőzöttek nyomon követésére. Kijárási tilalom esetén csak olyan személyek léphetnének az utcára, akik frissen átestek szűrésen és negatívnak bizonyultak. Ők egy zöld karszalagot kapnak, amellyel bizonyos körzetben szabadon mozoghatnának. Azoknak viszont, akik a teszt alapján elkapták a vírust, jól látható, széles piros karszalagot kellene viselniük. Ők teljes karanténban lennének.
 
Mintakarszalag a fertőzésmentes személyek számára
 
Még futurisztikusabb megoldást javasol egy akadémiai kutatócsoport, akik tavaly év végén bejelentették, hogy „olyan tintát fejlesztettek ki, amelyet biztonságosan azok bőrébe juttatnának, akik átestek egy védőoltáson”. A mikrotűkkel a bőrbe juttatott láthatatlan tetoválást eredetileg azért fejlesztették ki, hogy az afrikai államokban így különböztessék meg azokat, akik megkapták a gyermekbénulás vagy más súlyos betegségekkel szembeni oltást.
 
A láthatatlan jelet egy speciális mobiltelefonos alkalmazás segítségével lehet leolvasni. Az eljárásról beszámoló Science Translational Medicine orvosi szaklap szerint ezzel sokkal hatékonyabban lehetne ellenőrizni azt, hogy ki rendelkezik oltással, mint ha azt papíron vagy akár digitális formában rögzítenék. A Scientific American arról számolt be, hogy a projektet a Microsoft alapítójának, Bill Gatesnek a személyes kérésére indították, aki az afrikai gyerekek beoltását szeretné ezen a módon ellenőrizni.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!