„Nincs reggeli stressz” Bejött a diákoknak a digitális oktatás
„Nincs reggeli stressz” Bejött a diákoknak a digitális oktatás

Steigervald Krisztián

2020. 04. 17.
Úgy tűnik, a tanárok és a diákok nagy részének 2-3 hét alatt sikerült kialakítaniuk a digitális oktatást Magyarországon. A diákok zömének leginkább az elszigeteltség, a társaikkal való találkozás hiánya jelen problémát, amúgy élvezik a távoktatást.

185 vidéki és fővárosi diákot kérdezett meg online a húsvéti szünet előtt Steigervald Krisztián generációs szakértő a digitális oktatásról szerzett tapasztalataikról. Általános vélemény volt, hogy élvezik az önállóságot, ami sokkal tudatosabb időbeosztást kíván, de legalább több idő marad családra, hobbira, saját időre, és zavartalanabb a tanulás. Többen is jónak tartották, hogy a saját tempójukban haladhatnak.

A válaszadó fiatalok harmada emelte ki, hogy mennyire hálás a pedagógusok kreatív megoldásaiért, lelkes és segítőkész hozzáállásáért. Ugyanakkor azt is jelentős számban említették, hogy élőben a tanárok többet tudnak segíteni az egyéni problémákban, mint digitálisan.

Annak nagyon örültek a tanulók, hogy nem kell korán kelni, megszűnt a reggeli stressz, és kipihentebbek, jobban oda tudnak figyelni az órákra. 

A diákok mindössze 4 százaléka nem talált semmi pozitívumot a távoktatásban, illetve szintén 4 százalékuk csak jót látott benne. Sokkal jobban be lehet osztani az időt, mindenki személyre szabhatja a napirendjét, ez, ha jól van kivitelezve, akkor javíthatja a tanulás minőségét. (…) Ez fejleszti a gondolkodást, a problémamegoldást, a tervezőképességet. Összességében nekem nagyon tetszik ez a digitális oktatás, bár a szociális élet hiányát még én is megérzem” – írta az egyik fiatal.

Steigervald Krisztián szerint a felmérés azt tükrözi, hogy a pedagógus társadalom jelentős része nem csak kénytelen-kelletlen állt át az új rendszerre, hanem nagyon sok erőforrást, kreativitást fektetett bele, hogy valóban kiváló segítsége tudjon lenni a gyerekeknek. És bár a gyerekeknek hiányoznak az osztálytársaik, úgy tűnik, a diákok nagy része türelemmel és alázattal áll az új helyzethez – tette hozzá a generációs szakértő.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!