"Nincs lejjebb" Szijjártó Péter kiakadt a román nagykövetre
Szabó Tímeát vette védelmébe a diplomata
"Nincs lejjebb" Szijjártó Péter kiakadt a román nagykövetre

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 04. 25.
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon tett közzé bejegyzést és fotókat, amelyekben azt írja, Románia magyarországi nagykövete védelmébe vette Szabó Tímeát (Párbeszéd), aki a parlamentben kritizálta a kormányt a határon túli magyaroknak küldött támogatások miatt. 

Mint ismeretes, Szabó Tímea a parlamentben a minap azt kérte számon a magyar kormányon, hogy rengeteg támogatást küldött többek között az erdélyi magyar városokba, valamint a kárpátaljai megyékbe. A városokat és a védőeszközöket sorolva azonban a kormánypárti képviselők hangos tapssal fojtották belé a szót. 

A kormányoldalról éles kritikák érték a Párbeszéd társelnökét, amiért a határontúli magyarságtól "sajnálta a maszkokat". 

A külügyminiszter éppen ezért fogalmazott úgy, hogy "ennél valószínűleg nincs lejjebb", hogy a román nagykövet védelmébe vette az ellenzéki képviselőt. Mint írja, "Szabó Tímea szerint tehát baj, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok maszkokat és védőruhákat kaptak az anyaországtól. A román nagykövetnek pedig tetszik, hogy vannak pártok a magyar országgyűlésben, amelyek így gondolkodnak" Hozzátette, "tegyük tehát világossá, ... hogy a nagykövet is kristálytisztán érte: a határon túli magyarok a magyar nemzet részét képezik." Szijjártó szégyenteljesnek minősítette, hogy a magyar ellenzék és a nagykövet közös platformra kerültek a határon túli magyarokkal szemben. 

A román nagykövet támogatását egy whatsapp-csoportban írta, amelynek tagja Szijjártó korábbi helyettes államtitkára, aki jelenleg londoni nagykövetnek készül. Ebben a román nagykövet azt írja, hogy értesült róla, hogy Szabó Tímeát a felszólalását követően sértések és inzultusok érték, ezért szolidaritásáról biztosítja a magyar képviselőt. Dr. Marius Lazurva Románia nagykövete.

A történethez hozzátartozik ugyanakkor, hogy a Szabó Tímeát ért sajtóban megjelent kritikák között volt olyan, ami valóban ízléstelen és vállalhatatlan, a Magyar Nemzet hasábjain például a képviselőt egy vírushasonlattal élve, egy baktériumait szétfröcskölő organizmushoz hasonlította. A cikk miatt többen is tiltakozásukat fejezték ki. 

(Facebook)

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!