Német kutató: Több mint 10 ezer európai zsidó kért levélben segítséget a Vatikántól a háború alatt, de XII. Pius néma maradt
Német kutató: Több mint 10 ezer európai zsidó kért levélben segítséget a Vatikántól a háború alatt, de XII. Pius néma maradt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 13.
„A zsidók hajlamosak a túlzásra” - ezzel az antiszemita megjegyzéssel söpörte félre a pápa külügyi államtitkára a lembergi görögkatolikus metropolita beszámolóját kétszázezer zsidó meggyilkolásáról. 1940 és 1945 között a Vatikánba legalább 10 ezer európai zsidó írt segítségkérő levelet. XII. Pius azonban néma maradt.

Ennek a hallgatásnak okaira és a Vatikán második világháború utáni vitatott döntéseire - többek között a náci háborús főbűnösök kimenekítésére használt hírhedt "Patkányjáratok" beindítására és Izrael államának el nem ismerésére - keres választ az a német kutatócsoport, amelynek vezetőjével a Szombat készített interjút.

Amint arról lapunk is beszámolt, több mint tízéves előkészítés után március 2-án megnyílt a kutatók előtt a Vatikáni Apostoli Levéltárnak az a részlege, amelyben a XII. Pius alatt keletkezett iratokat őrzik. (Az intézmény évszázadokon át a Vatikáni Titkos Levéltár néven működött, Ferenc pápa 2019-ben döntött az új elnevezésről.)

A hatalmas érdeklődést jelzi, hogy közel kétszáz történész és levéltári kutató érkezett Rómába. Alig kezdeték azonban a munkát, szinte azonnal be is kellett fejezni azt: március 14-én a Vatikán a koronavírus járványra hivatkozva bezárta minden intézményét és az olasz hatóságok távozásra szólították fel a külföldi tudósokat.

A rendkívül rövid idő alatt is bukkantak elő kulcsfontosságú dokumentumok. Hubert Wolf német történész munkatársaival együtt olyan dokumentumokat talált, amelyeket korábban nem ismertek.

Ilyen az a dokumentum, amelyet 1942 szeptemberében az Egyesült Államok adott át a Vatikánnak. Ezt a feljegyzést a Zsidó Ügynökség készítette, és beszámolt 100 ezer zsidó meggyilkolásáról a varsói gettóban, illetve 50 ezer zsidó legyilkolásáról a német megszállás alatt lévő Ukrajnában.

Wolf most arra is talált bizonyítékot, hogy XII. Piusz olvasta az amerikai dokumentumot és arra, hogy a Vatikán két esetben is meghamisította a gyilkosságokról szóló beszámolókat. Egy levél szerint, melyet Lviv (Lemberg) város ukrán görög katolikus érseke, Andrej Septickij jóval az amerikai jelentés előtt beszámolt már 200 ezer zsidó ukrajnai legyilkolásáról az „egyenesen ördögi” német megszállás alatt.

Erről a két jelentésről a Vatikán külügyi államtitkára, Angelo Dell’Acqua írt levelében, amelyben arra figyelmeztetett, hogy nem szabad hinni a zsidók beszámolóinak, mert a „zsidók gyakran túloznak és nem az őszinteség mintapéldái”.

Hubert Wolf most a Szombatnak azt is elmondta, hogy nyilvánosságra kívánják hozni online kiadásban „azt a10-20 ezernyire becsülhető kérelmet, amely zsidók részéről 1940 és 1945 között Európa minden sarkából érkezett.”

A kutatás kitér a második világháború utáni időszakra is, hiszen XII. Pius egészen 1958-ig uralkodott. Wolf és kutatócsoportja arra készül, hogy a járvány lezárulta után visszatérhetnek a Vatikánba, hogy választ keressenek arra, milyen szerepe volt a pápának és a szentszéki főhivatalnokoknak abban, hogy a második világháborút követően a római katolikus egyház számos tagja segítséget nyújtott a menekülő náciknak, az úgynevezett „patkányjáratokon” keresztül. Köztudott, hogy többek között Adolf Eichmann és Josef Mengele is a genovai ferences kolostorban várakozott a hamis személyazonosságot igazoló iratokra és a Dél-Amerikába szóló hajójegyekre.

„Ilyen hosszú várakozási idő után betekinteni XII. Pius aktáiba, és ezáltal a holokauszttal, a „Patkányjárattal“, illetve Izrael Állam el nem ismerésével kapcsolatos kérdésekre választ kapni igazán rendkívüli. Különösen erős érzelmeket váltott ki bennünk a pápának címzett, zsidó származású emberek által írt ezernyi kérelem, melyekben sokszor szívszorongatóan írják le helyzetüket. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy ezeknek az embereknek, akiket a nácik ki akartak irtani, visszaadjuk a személyiségét.” – mondta Hubert Wolf.

„Szent vagy Hitler Pápája?” címmel Pécsi Tibor történész, az Élet menete Alapítvány kutatója írt tanulmányt a Hetekben XII. Pius pápa megítélése körüli vitákról.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!