MÍTOSZROMBOLÓK: Valóban "csak" az idősekre veszélyes a koronavírus?
Senki sem dőlhet hátra
MÍTOSZROMBOLÓK: Valóban "csak" az idősekre veszélyes a koronavírus?

2020. 03. 25.
A világjárvány kitörését követően széles körben terjedt el az a nézet, hogy az új vírus a fiatalokra és egészségesekre egyáltalán nem, „csupán” az idősekre veszélyes. Az idő azonban cáfolta ezt a vélekedést, a fiatalok sem immunisak a fertőzéssel szemben.
A mítoszromolók cikksorozatunkban az interneten széles körben elterjedt elméleteket vesszük górcső alá, hogy megtudjuk szakemberek segítségével az igazságot.

"Ha másokért nem is, magadért tedd meg!"

A „csak az öregek vannak veszélyben” mítoszt tulajdonképpen az élet maga cáfolta, hiszen szerte a világból érkeznek olyan hírek, hogy krónikus betegségben nem szenvedő huszon-harmincévesek is áldozatául estek a tomboló járványnak.

Drámai hírrel szembesült szerdán például a magyar internetező társadalom, a hazai koronavírus áldozatok egyike ugyanis a budapesti brit nagykövetség nagykövet-helyettese, Steven Dick. A Szaúd-Arábiát, Afganisztánt és Szíriát is megjárt diplomata mindössze 37 éves volt. A Hetek éppen interjút készített volna vele a közeljövőben a Brexit témájában.

Ugyancsak a britekhez köthető egy másik halálhír, ugyanis az Egyesült Királyságban egy 21 éves lány is áldozatául esett a koronavírusnak. Chloe Middleton családja ráadásul azt állítja, hogy a lánynak semmilyen krónikus betegsége nem volt a fertőzést megelőzően. Ezt persze csak további vizsgálatokkal lehetne teljesen hitelt érdemlően igazolni. Az országban egy 18 éves fiú a legfiatalabb áldozat, igaz, ő korábban komoly egészségügyi problémákkal küszködött.

A WHO hivatalos tájékoztatása teljesen egyértelmű ezügyben. A koronavírust bárki elkaphatja. Az valóban igaz, hogy azok az idős emberek, akiknek életkorukból adódóan gyengébb az immunrendszerük, vagy más betegségekkel is küszködnek, jobban ki vannak téve a súlyos megbetegedésnek, de minden korosztálynak szüksége van az elővigyázatosságra, mert nem immunis senki alapból a koronavírusra.

A New York Times-ra egy 26 éves koronavírus fertőzött írt egy publicisztikát, amelyben a fiatalok figyelmét hívja fel arra, hogy ha másokért nem is képes megtenni a milleneumi generáció, hogy otthonmarad, akkor tegye meg magáért. A cikkíró saját bevallása szerint semmilyen betegségtől nem szenved, még csak nem is cigarettázik, rendszeresen sportol. Amikor az első tünetek megjelentek, azt hitte, ha el is kapta a vírust, majd otthon kihordja. Azonban drámaian romlott az állapota, soha korábban nem tapasztalt légzési nehézségek léptek fel. Mint írja, az ápolók a kórházban nem csodálkoztak, a mellette lévő szobában szintén egy amúgy egészséges 30 éves beteg feküdt. Súlyos állapotban.

Felelőtlenek a fiatalok, ezért sok a fertőzött közülük

Szakemberek figyelmeztetnek Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is, hogy viszonylag nagy arányban fertőződnek meg fiatalok a vírussal, köszönhetően sokszor a felelőtlen viselkedésüknek, és így az amúgy statisztikailag alacsony arány is számottevőre duzzad, ha a köreikből kikerülő súlyos eseteket nézzük. A francia főorvos, Jérome Salomon arról tájékoztatott, hogy a megfertőződött betegek fele, akik intenzív osztályon vannak, 60 év alattiak(!). Az amerikaiaknál a kórházba kerülő ápolásra szorulók ötöde 20 és 44 év közötti korosztályból került ki.

Járványelemzők is hangsúlyozzák, bár 1 százalék alatti a fiatal áldozatok száma, egyelőre nem megjósolható, hogy kinek az esetében lesz súlyos szövődménye a fertőzésnek. Ugyanakkor igaz, hogy a korábbi krónikus betegségek, illetve az előrehaladott életkor mind súlyosbítja a megbetegedés várható végkimenetelét.

Sőt, a legfiatalabb floridai beteg példája azt is cáfolja, hogy a gyerekek kvázi immunisak lennének a vírusra. Az államban mindössze 6 éves az a fertőzött, aki bizony kórházi kezelésre szorult a koronavírus miatt.

Ha valakiben az merülne fel, hogy ez biztos a vírus mutációja miatt van, ez nem feltétlenül igaz, hiszen a járvány epicentrumában, Vuhanban például hónapokkal ezelőtt két 29 éves egészségügyi dolgozó került rendkívül súlyos állapotba a fertőzés miatt. Azok az egészségügyi statisztikák sem megnyugtatóak, amely szerint az olyan krónikus betegséges is, mint a különféle szívproblémák, a magas vérnyomás, a diabétesz, légzésszervi betegségek mind-mind extra veszélyt jelentenek a vírus szempontjából. S ilyen betegsége számos olyan fiatalnak is van, akik amúgy az elmúlt években mondhatni teljes értékű életet éltek ezen nehézségek ellenére is.

Az a mítosz tehát, hogy a koronavírus csak az idősekre nézre veszélyes, HAMIS.

 

Éppen ezért szó szerint mindenkinek rendkívül komolyan kell vennie az óvintézkedéseket, maradjanak otthon, fertőtlenítsenek sokat, és zárkózzanak be a Hetekkel. :)

Jó egészséget mindenkinek!

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

---

A Hetek friss lapszámában külön cikkben foglalkozunk azzal, hogy a fiatal generáció eltérően reagált a járványra. Vannak, akik nem akarták feladni a szabad életvitelt a világjárvány ellenére sem, mások azonban felismerve a szükséget - távolmaradással, és más eszközökkel segítik bajba jutott - zömében idős - embertársaikat. Részletek a pénteki számban!

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!