Mit kezdjek, ha otthon ragadtam a gyerekekkel?
Interjú Joób Dórival, tíz - hamarosan tizenegy - gyerekes édesanyával.
Mit kezdjek, ha otthon ragadtam a gyerekekkel?

2020. 04. 02.
Joób Dóriék családi élete egy átlagos időszakban is sok logisztikát igényel különböző életkorú gyerekek, fiúk-lányok igényeinek és szükségeinek az összehangolásával. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen hasznos praktikákat tudnak megosztani velünk: a megváltozott körülmények közepette, hogy tudjuk a lehető legjobbat hozzuk kihozni a családi életünkből?

Dóri szerint fontos, hogy legyen kerete minden napnak. Náluk eddig is voltak alapszabályok – ezek most különösen fontossá váltak, hogy ne folyjanak szét a napok az otthon tanulás idején. Kötött időpont van az ébredésre, esti ágyba bújásra, és még egy csendes pihenő is be van iktatva ebéd után, hogy a legkisebbek zavartalanul tudjanak aludni. Ideális, ha a reggeli után a család közös bibliaolvasással tudja kezdeni a napot, tudnak egy kicsit beszélgetni is az olvasottakról, majd a közös ima után ki-ki mehet a feladatát végezni. 

Az iskolás korúaknál adott, hogy leckeírással folytatják a napi rutint – persze ők is igénylik időnként a segítséget ebben –, a kisebbeknél pedig találni kell olyan kreatív feladatokat, melyek lekötik a túltengő energiáikat. Kertes háznál jó lehetőség, hogy a szabadban tölthetik az idejüket pár órára: lehet biciklizni, focizni, rollerezni – ennek hiányában tudnak a négy fal között is tesiórát tartani oktatóvideók segítségével. 

Ugyancsak közkedvelt foglalkozás a lányoknak a kézműveskédé vagy az ebédnél való segédkezés. Most van újra lehetőség bevezetni a háztartástan órát: végre lehet gyakorlatias módon tanítani őket az otthoni teendőkre, még jobban bevonni őket a házkörüli feladatokba.  

Érdemes a szülőknek azt is felügyelni, hogy ne legyen kontrolláltalan a kütyühasználat – akár jelszóval védeni ezeket az eszközöket; akár kikötni, hogy csak a közös térben lehessen őket használni, konkrét céllal – ezzel is védve a gyermekeket a vég nélküli, zsákutcás online barangolásoktól.

Mindent összevetve ez az időszak jó lehetőség arra, hogy a családtagok – szülők-gyerekek, férj-feleség még közelebb kerülhessen egymáshoz az együtt átélt közös programoknak köszönhetően.

Joób Dórival készült podcastünket itt tudjátok meghallgatni:

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!