"Mit ígért önnek Orbán??"
Erdély magyaroknak adásán háborgott a román államfő
"Mit ígért önnek Orbán??"

2020. 04. 29.
Éles szavakkal bírálta Klaus Iohannis román államfő a képviselőházon ma átment Székelyföld autonómiájáról szóló törvényjavaslatot, amit a PSD és az RMDSZ együttműködésének tudott be. Erdély magyaroknak adásáról, és egy titkos Orbán-paktumról is beszélt az elnök.

Az erdélyi magyarok ellen uszított és több súlyos vádakkal illette a romániai magyar politikai vezetőket, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt ma délelőtti beszédében Klaus Iohannis, Románia német származású államelnöke. A hangulatkeltés előzménye, hogy Székelyföld autonómia statútumának törvénytervezetét a román parlament alsóháza hallgatólagosan elfogadta. Az államfő ezért a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé, egyenesen azt állította, hogy a PSD el akarja a magyaroknak adni Erdélyt. Marcel Ciolacu pártelnököt azzal vádolta meg, hogy alkut kötött Orbán Viktor miniszterelnökkel. Iohannis egyenesen hazaárulással vádolta meg a PSD elnökét.

A PSD elnöke Facebook-bejegyzésében határozottan elutasította, hogy támogatnák a székelyek autonómiatörekvéseit. Ciolacu azt mondta, az államfő román-ellenes és demokráciaellenes nyilatkozatot tett annak ellenére, hogy „Tudta, hogy a PSD nem támogatja Székelyföld autonómiáját és ma 14 órakor végleg leszavazzák a vonatkozó törvénytervezetet a Szenátusban, úgy ahogyan több hasonló kezdeményezés ellen tette le a voksát a PSD az elmúlt években is”.

A székelyföldi autonómia-törvénytervezetet Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-listán megválasztott parlamenti képviselői nyújtották be 2019 decemberében. Két évvel korábban Kulcsár-Terza József egyedül is benyújtotta a tervezetet, de azt a parlament érdemi vita nélkül elutasította.

Facebookon ragált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is. Kelemen Hunor hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatnak nevezte Iohannis beszédét. Kelemen szerint ez a magyarellenességéről híres Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikáját idézi. “Ma az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért!”

Íme a beszédének magyar és román leirata: 

"Jó napot kedves románok!

Jó napot kívánok, PSD!

Hihetetlen, kedves románok, hogy mi történik a román parlamentben! A PSD segítséget nyújtott az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széleskörű autonómiát ad Székelyföldnek. Hihetetlen, hogy hova süllyedt ez a PSD! Hihetetlen, hogy milyen egyezségek köttetnek Románia parlamentjében! Addig amíg mi, én, a kormány és más hatóságok a koronavírus járvány ellen küzdünk; a románok életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy megszabaduljunk ettől a járványtól, eközben a PSD - a nagy PSD a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt a magyaroknak adja! Jó napot Ciolacu! Vajon mit ígért önnek a budapesti vezető, Orbán Viktor ezért a megállapodásért cserébe? Látják, kedves románok, ezt jelenti a toxikus többség, a toxikus PSD többség. Ezért talán most, kedveseim, talán most érthető, hogy miért akartam előrehozott választásokat. Én nem akarom, hogy a nemzetünk fontos ügyeiben ez a toxikus PSD-többség döntsön Románia ellen és a románok ellen. Elfogadhatatlan az ilyesmi, és amíg én vagyok Románia elnöke, addig egy ilyen törvény nem fog létezni! 

Bună ziua dragi români!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin camera deputaților o lege prin care dă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm cu pandemia de coronavirus. Ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán în schimbul acestei înțelegeri? Vedeți, dragi români asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică PSD-istă. De aceea dragii mei se înțelege acuma poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pe PSD-stă să hotărească împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva, și până când sunt eu președintele României o astfel de lege nu va exista!"

(A nyitókép forrása: Youtube/Administrația Prezidențială)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!