Milyen gyorsan durvulhat be a járvány Magyarországon?
Milyen gyorsan durvulhat be a járvány Magyarországon?

https://gisanddata.maps.arcgis.com/

2020. 03. 14.
A koronavírus terjedése értelemszerűen sok mindentől függ, de az európai járványügyi adatokat átböngészve úgy tűnik, minél később jelenik meg valahol a fertőzés, annál gyorsabb a felfutása. Mi a dániai trenddel mutatunk párhuzamosságot: ott egy héttel hamarabb jelent meg a vírus és tegnap 674 fertőzöttnél tartottak.

A legfertőzöttebb ország a kontinensen Olaszország, ahol az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint január utolsó napján regisztrálták az első koronavírusos beteget, azonban csak három hét elteltével kezdett bedurvulni a fertőzés. Hasonló volt a helyzet Németországban is, ahol az olaszokhoz képest három nappal korábban jelent meg a vírus, ám csak egy bő hónappal később lépte át a fertőzöttek száma a százat.

Nem ez a helyzet például Svájcban, ahol február 27-én regisztrálták az első koronavírusos beteget, tíz nap múlva pedig már 86-nál jártak (csak összevetésként: Magyarországon ma van a tizedik nap, és jelenleg 25 a regisztrált fertőzöttek száma).

Lengyelországban is – ahol egy nappal jelent meg korábban vírus, mint nálunk –, elég gyorsan kilőtt a fertőzöttek száma. Ezt mutatják az adatok Ausztria és Dánia esetében is. A vírus gyorsabb terjedése nyilván annak is betudható, hogy erősebben jelen van Európában, mint akár csak egy hónapja, illetve az érintett országok nagyobb hangsúlyt tesznek a tesztelésre.

A trendeket a linkelt grafikonon is láthatjuk, amelyen a vírus megjelenése utáni első 14 napra vetítve ábrázoltuk a terjedés dinamikáját.

Magyarország jelenleg a dániai trendekhez van a legközelebb, ahol a tizedik napon 23 fertőzött volt nyilvántartva. Ott egyébként február 27-én jelent meg a vírus, vagyis bő héttel korábban, mint nálunk, és a tegnapi adatok szerint 674 fertőzöttjük van.

Forrás: WHO adatbank

Nyitókép forrása: Johns Hopkins University&Medicine Coronavirus Resource Center

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!